Leth föll på egen bok

Den danske filmaren och författaren Jörgen Leth, som Kulturnytt rapporterade om i torsdags, har avgått från uppdraget som honorärkonsul på Haiti. Dessutom har konsulatet lagts ned, eftersom det danska utrikesministeriet uppger att ”det inte längre behövs”.

Bakgrunden till höstens kulturskandal i Danmark är Jörgen Leths självbiografi, ”Den uperfekte menneske”, där han berättar att han inte bara smugglat hasch utan också köpt sex av minderåriga haitiska flickor.

Leth har även filmat sitt omdiskuterade, haitiska sexliv, med ambitionen att göra en dokumentärfilm, men säger nu att filmen inte blir av.

Bland andra danska UD, Rädda barnen och flera kvinnoorganisationer har i uttalanden förklarat att Leth handlar rätt genom att dra sig tillbaka, medan den danska kultureliten, med Lars von Trier i spetsen, upprörs över ”nypuritansk häxjakt”, som de ser som ”hot mot yttrandefriheten”.

Däremot tänker Jörgen Leth inte sluta filma - de 450 000 danska kronor han hittills fått i stöd för den inställda dokumentären tänker han använda till ett nytt projekt.

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".