Glenn Close och Jonathan Pryce i filmen "The Wife".
Glenn Close och Jonathan Pryce i filmen "The Wife". Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All right

"Glenn Closes ja öppnade en dörr för mig" – Björn Runge om samarbetet med Hollywoodstjärnan i "The Wife"

2:30 min

En av de filmer som förekommit i höstens oscarsspekulationer är "The Wife", regisserad av svenske Björn Runge – och det är Glenn Close i filmens huvudroll som många tror ligger bra till för att bli nominerad till en Oscar.

En längre intervju med Björn Runge från P1 Kultur – längst ned i artikeln

"The Wife" är Björn Runges första engelskspråkiga film. Efter filmer som "Om jag vänder mig om" och "Mun mot mun" är det nu dags för en internationell storfilm med skådespelare som Christian Slater, Jonathan Pryce och Glenn Close i huvudrollerna. 

Och det var just Close som hade sista ordet om Runge skulle få jobbet eller inte. På en hotellfrukost i New York övertygade han henne om att han var den bästa för jobbet. Ett beslut som redan lett till nya jobberbjudanden.  

– Jag har insett det efteråt att hennes ja till mig öppnade en dörr till något annat i mitt yrkesliv. Genom "The Wife" och genom Glenn Closes rollprestation så får du också tillgång till väldigt spännande diskussioner om kommande filmer. 

 Med två brittiska och ett amerikanskt långfilmprojekt på gång efter framgångarna med The Wife, så har Björn Runges karriär som filmregissör onekligen tagit en ny vändning. Så sent som 2013 Hade han ju bestämt sig för att sluta i filmbranschen. Nu är situationen helt annorlunda.

I filmen spelar Glenn Close "The Wife", frun till den författare som ska resa till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur. Men det visar sig att frun har haft en större del i mannens författarskap än vad allmänheten och Svenska Akademien känner till.

Samarbetet mellan Close och Runge kring rolltolkningen gick bra i stort sett från start.  

– Jag minns när hon sa efter tre fyra dagars inspelning att hon skulle lita på mina instnkter, och det innebar helt enkelt att hon släpppte och slappnade av helt och hållet.

"The Wife" är ju en internationell produktion som till stor del utspelas i Stockholm, under en Nobelvecka i början av 90-talet. Men för att hitta rätt miljöer för den tidsåldern var Runge tvungen att lämna Sverige, så det mesta av filmen är inspelad i Glasgow. Stockholm är för luftigt, fräscht och sönderrenoverat. 

– Jag minns Stockholm från slutet av 80-talet och början av 90-talet som en ganska murrig stad. Till exempel receptionen på Grand Hotel som finns med i filmen hade grön heltäckningsmatta på den tiden, väggarna var lite träbeklädda och det fanns en liten konstig bar i receptionen som är borta. Det är vitt idag, allt är vitt. Men i Glasgow fann jag faktiskt interiörer som påminde om det Stockholm som en gång var. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista