Få svenska tonsättare när Radiosymfonikerna turnerar

2:34 min

Sveriges Radios Symfoniorkester tar sällan med sig svensk musik när de spelar utomlands. Kulturnytt har gått igenom de program orkestern har tagit med sig de senaste fem åren, och av totalt 38 stycken är bara 4 av svenska tonsättare.

Per-Åke Byström bloggar om svensk konstmusik, han tycker att det är beklämmande.

– Jättemärkligt! Man åker runt och spelar precis det som alla andra europeiska orkestrar spelar. Att vi inte tycker att de svenska tonsättarna är mer värda, säger han.

Sveriges Radios Symfoniorkester åker på turné utomlands minst en gång varje år. Härom veckan kom de hem från en stor turné där de besökt elva av Europas konserthus.

Ledda av sin brittiska stjärndirigent Daniel Harding spelar de då populära verk av klassiska tonsättare som Mahler, Beethoven och Brahms. Men sällan svensk musik.

Fyra stycken av svenska kompositörer, av totalt 38, och de är korta stycken som de inleder konserten med innan de bränner av de tyngre verken.

Helena Wessman är chef för Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester, och beskriver planeringen av ett turnéprogram som ett givande och tagande.

– Till exempel i Tyskland är det så att det är väldigt många helt privatfinansierade konsertarrangörer. Och de är väldigt måna om att sälja biljetter så de vill ha väldigt välkända program. Vi vill alltid ha med svensk musik men det är inte alltid vi lyckas i få in det i diskussionerna, säger hon.

Sveriges Radios Symfoniorkesters uppdrag beskrivs i sändningstillståndet som regeringen formulerar och där står att ”SR ska spegla de många olika kulturer och kulturyttringar som finns i Sverige”.

Helena Wessman säger att det alla uppdragsformuleringar inte kan uppfyllas i alla sammanhang.

-Vi skildrar en kulturyttring som är symfoniorkestermusik på allra högsta internationella nivå, det är vår kärna.