Entren Folkets hus. Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Folkets hus i Karlsborg.
2 av 2
Folkets hus i Karlsborg. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio

Många Folkets hus har tvingats stänga

2:57 min

I år fyller den svenska Folkets hus och park-rörelsen 125 år. Men det är en rörelse som kämpar i motvind. Sedan 50-talets toppnotering har antalet Folkets hus i Sverige mer än halverats, och trenden har fortsatt under 00-talet.

I Kalix kommun har tre Folkets hus tvingats stänga eller ansöka om konkurs bara under det senaste året, däribland Folkets hus i Karlsborg.

– Vi hade helt enkelt inte ekonomin så att vi kunde fortsätta driva Folkets hus, säger Yasmin Sandberg som var Folkets hus-föreningens ordförande.

– Det är en stor byggnad, och det var mycket omkostnader, och vi hade inga intäkter. Det är klart att det är motigt, det är som att en epok går i graven, fortsätter hon.

Folkets hus i Karlsborg – ett industrisamhälle 12 kilometer utanför Kalix – är en stor byggnad i gult tegel, omringad av björkar. Föreningen bildades redan 1912, men huset invigdes först 1955, och hade enligt Yasmin Sandberg sina glansdagar från och med då fram till 80-talet.

– Det har varit dans här, teater, julgransplundring och allt vad det har varit. Men så är det ju så att det är mindre folk kvar på byn. Det är kanske också en av anledningarna till att det inte går att driva, säger hon.

Nu har huset sålts, biografen tömts och föreningen omvandlats till en byaförening – en utveckling som känns igen på fler platser i landet.

Folkets hus startade 1893 som samlingsplats för arbetarrörelsen, och blev snart många samhällens viktigaste mötesplats.

Men under de senaste decennierna har husen blivit färre.  

Sedan 2005 har antalet Folkets hus-föreningar i landet minskat med 30 procent, och från toppnoteringen 987 föreningar 1957, är antalet idag nere på 459 stycken. 

– Vi har tappat och det finns olika förklaringar till varför vi tappar, säger Calle Nathanson, vd på riksorganisationen Folkets hus och parker.

– Den främsta orsaken är samhällsomvandlingen, att folk flyttar från landsbygd till storstad. Det är väldigt svårt att revitalisera en styrelse när man jobbar helt ideellt och det inte kommer några andra som kan ta över, fortsätter han.

En annan orsak som Calle Nathanson nämner är stora och medelstora kommuners satsningar på egna, centralt belägna kulturhus.

– I de städerna har Folkets hus försvunnit. Det är en kommunalisering som har skett, och det har varit dåligt för föreningslivet.

Samtidigt betonar Calle Nathanson att minskningen har börjat avta, och att det faktiskt öppnar nya Folkets hus runt om i landet.

Men att just det skulle hända i Karlsborg har Yasmin Sandberg inga större förhoppningar om.

– Jag tror inte att det finns någon framtid för Folkets hus, inte som det har sett ut tidigare, säger hon.

Men minnena finns kvar, och kommer att bevaras av byaföreningen.

– Alla foton och sådant kommer vi att spara. Det är ju historia från byn. Det vill vi ha kvar.

Fakta: Folkets hus och folkparker i Sverige

Namnet Folkets hus är en översättning av det franska Maison du Peuple, som myntades av den socialistiska kooperationen i Belgien.

I Sverige bildades Folkets hus-rörelsen av arbetarrörelsen, som såg ett behov av gemensamma mötesplatser i landets städer. Landets första hus med Folkets hus-funktion invigdes i Kristianstad år 1890. Det första huset som fick namnet Folkets hus öppnade i Malmö 1983. Samma år öppnade landets första Folkets park, också i Malmö, varför Folkets hus och park-rörelsen i år firar 125 år.

De flesta av de äldre Folkets hus byggdes upp av ideella arbetsinsatser och finansierades genom bildandet av andelsföreningar, det vill säga att föreningar och privatpersoner gick in med pengar. År 1907 bildade LO en fond för utlåning av medel till byggandet av Folkets hus, men den överlämnades till Folkets hus-rörelsen 1978.

Folkets Husföreningarnas Riksorganisation bildades 1932. Organisationen gick så småningom samman med Folkparkernas Centralorganisation och bildade år 2000 den partipolitiskt och religiöst obundna riksorganisationen Folkets hus och parker.

2017 fanns det 459 Folkets hus-föreningar och 101 Folkets park-föreningar i Sverige. Som mest har det funnits 987 samtidigt verksamma Folkets hus-föreningar i Sverige (1958). Rekordet för folkparkerna är 245 samtidigt verksamma (1958).

Folkets hus är inte ett namnskyddat begrepp, varför det kan finnas Folkets hus och folkparker som inte är medlemmar i Folkets hus och parker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista