Rebecca Löfstrand Johansson, verksamhetsledare på Mellanstaden Folkets hus i Karlskrona, och Calle Nathanson, vd på riksorganisationen Folke
Rebecca Löfstrand Johansson, verksamhetsledare på Mellanstadens Folkets hus i Karlskrona, och Calle Nathanson, vd på riksorganisationen Folke Foto: Sveriges Radio, press

Här öppnar nya Folkets hus

2:44 min

Antalet Folkets hus i Sverige minskar. Men det finns också en rad exempel på Folkets hus som har öppnat under de senaste åren, ofta i förorter. På Kungsmarken i Karlskrona öppnade Mellanstadens Folkets hus i våras.

På Mellanstadens Folkets hus i bostadsområdet Kungsmarken i Karlskrona anordnas bland annat konserter, barndiscon och konstutställningar.

– Det här är ett gammalt miljonprogram som inte är helt färdigställt just beträffande samlingsplatser och möteslokaler. Så det har länge funnits ett starkt behov av fler mötesplatser på Kungsmarken, säger Rebecca Löfstrand Johansson, husets verksamhetsledare.

Antalet Folkets hus i Sverige har minskat över tid. En anledning är urbanisering. En annan är satsningar på kommunala kulturhus. Men Rebecca Löfstrand Johansson ser en annan trend.

– I min värld är det tvärtom. Där öppnas det upp en hel del Folkets hus just i socioekonomiskt utsatta områden, säger hon.

Hon menar att behoven av att mötas och samtala är desamma som när Sveriges första Folkets hus öppnade för 125 år sedan.

– Jag upplever att det är lite samma anda som lever kvar, men idag tar sig uttryck på andra ställen.

Hennes trendspaning bekräftas av riksorganisationen Folkets hus och parker. De senaste åren har flera nya Folkets hus öppnat, ofta i områden som tidigare saknat mötesplatser och som ligger utanför stadskärnan i stora och medelstora städer. Ett exempel förutom Kungsmarken är Folkets Husby i Stockholmsförorten Husby.

– Där människor har behov av att mötas, och där det offentliga inte själv skapar mötesplatser, där är det den ideella sektorn, den idéburna sektorn, som kommer att göra det, säger Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker.

– Det är starka drivkrafter hos oss människor, att vara aktiva, delaktiga, mötas. I Folkets hus kan man göra alla de sakerna och därför är det en sådan modern tanke, fortsätter han.

Men trots behov och vilja: Att öppna och driva ett Folkets hus idag är inte helt lätt. På Mellanstadens Folkets hus kämpar man just nu med att hitta finansiering och samarbeten med kommunen.

– Den grundplåt som vi hade behövt ha, den har vi inte riktigt än, säger Rebecca Löfstrand Johansson.

Men hoppet om att kunna fortsätta driva en regelbunden egen verksamhet, det lever.

– Framtidsplanen är att kunna göra det så fullskaligt som möjligt. Och för oss är Folkets hus en fantastisk arena att utgå ifrån.

Fakta: Folkets hus och folkparker i Sverige

Namnet Folkets hus är en översättning av det franska Maison du Peuple, som myntades av den socialistiska kooperationen i Belgien.

I Sverige bildades Folkets hus-rörelsen av arbetarrörelsen, som såg ett behov av gemensamma mötesplatser i landets städer. Landets första hus med Folkets hus-funktion invigdes i Kristianstad år 1890. Det första huset som fick namnet Folkets hus öppnade i Malmö 1983. Samma år öppnade landets första Folkets park, också i Malmö, varför Folkets hus och park-rörelsen i år firar 125 år.

De flesta av de äldre Folkets hus byggdes upp av ideella arbetsinsatser och finansierades genom bildandet av andelsföreningar, det vill säga att föreningar och privatpersoner gick in med pengar. År 1907 bildade LO en fond för utlåning av medel till byggandet av Folkets hus, men den överlämnades till Folkets hus-rörelsen 1978.

Folkets Husföreningarnas Riksorganisation bildades 1932. Organisationen gick så småningom samman med Folkparkernas Centralorganisation och bildade år 2000 den partipolitiskt och religiöst obundna riksorganisationen Folkets hus och parker.

2017 fanns det 459 Folkets hus-föreningar och 101 Folkets park-föreningar i Sverige. Som mest har det funnits 987 samtidigt verksamma Folkets hus-föreningar i Sverige (1958). Rekordet för folkparkerna är 245 samtidigt verksamma (1958).

Folkets hus är inte ett namnskyddat begrepp, varför det kan finnas Folkets hus och folkparker som inte är medlemmar i Folkets hus och parker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista