Liam Neeson i filmen "The ballad of Buster Scruggs", Khruangbin och Ulf Stark.
1 av 2
Liam Neeson i filmen "The ballad of Buster Scruggs", Khruangbin och Ulf Stark. Foto: Netflix-Press-Press
Hiphoparisten Anderson .Paak.
2 av 2
Hiphoparisten Anderson .Paak. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
KULTURREDAKTIONEN P1 TIPSAR

Bäst just nu v.49: Bröderna Coens nya, Khruangbins julsingel och Ulf Starks "Rymlingarna"

Tre medarbetare – två tips vardera om saker i kulturvärlden du inte får missa.

The ballad of Buster Scruggs (film)

Bröderna Coens nya film är visuellt slående, och består av sex korta noveller i vilda västernmiljö. Underhållande men också ojämnt. Favoriter är del tre: en sedelärande berättelse om vikten av att fånga sin publik, och del fyra: ett hisnande möte mellan guldgrävaren och naturen med stort N. Netflix

– Emma Engström (reporter/kritiker)

Khruangbin - Christmas is here (singel)

Den hajpade texastrion Khruangbin brukar låta sin – så gott som – instrumentala musik svänga av allt mellan asiatisk pop och nordafrikanska toner. Men nu är det jul, och säg vilken låt som inte kan förvandlas till en jullåt med hjälp av bjällror. Etta på årets jullista! Finns att strömma.

– Eskil Krogh Larsson (producent/reporter)

Rymlingarna av Ulf Stark och Kitty Crowther (barn- och ungdomsbok)

Ingen kunde som Ulf Stark skriva ärligt och tårframkallande om döden. Så också i postumt utkomna, Augustprisnominerade ”Rymlingarna”, fantastiskt illustrerad av Alma-pristagaren Kitty Crowther. Med sin särpräglade stil berättar han här ömt och vackert om Lill-Gottfrid som hjälper sin vresige farfar att uppfylla sin sista önskan.

– Lina Kalmteg (producent/kritiker)

Anderson .Paak - Oxnard (album)

Solen lyser alltid över Brandon Anderson Paaks funkiga hiphop. Som om Prince vuxit upp på Venice beach, med g-funk i öronen. Tredje skivan i eget namn är lite mörkare men tar mig ändå över vinter. Finns att strömma.

– Emma Engström (reporter/kritiker)

Den trotsiga jorden. Människans öde i antropocen av Clive Hamilton (sakprosa)

Vad innebär det att vara människa i en klimatförändrad värld? Filosofen Clive Hamilton undersöker trevande antropocens betydelse på ett existentiellt plan. Definitivt inte den sista boken i sitt slag – här finns ett stort hål att fylla.

– Eskil Krogh Larsson (producent/reporter)

Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid (roman)

Johanna Frid gör i denna autofiktiva roman något eget av den ganska så konventionella historien om svenska Johanna som har författardrömmar, förälskar sig i danske Emil och blir bottenlöst svartsjuk på och besatt av hans ex, norska Nora. Med gott humör skildrar hon kärlekens avigsidor, nordiska språk och plågsam sjukdom. 

– Lina Kalmteg (producent/kritiker)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista