Sara Danius
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Danius om Akademien: Får se vad som händer

1:21 min

Den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius kommer inte i nuläget att lämna Svenska Akademien. Hon kommer att avvakta och se hur akademien utvecklas, säger hon.

I april lämnade Sara Danius sin stol i Akademien, samt uppdraget som ständig sekreterare. Det var en del i den större kris som pågått i akademin sedan åtminstone hösten 2017.

Vid sidan om Sara Danius har flera andra ledamöter lämnat sitt uppdrag. Några av dem har begärt formellt utträde, och har under hösten ersatts av nya ledamöter.

För ett par veckor sedan sa Sara Danius att alla ledamöter bör lämna sina poster, för att Akademien sen ska återuppbyggas med andra personer.

Men själv kommer hon sitta kvar, som passiv ledamot, och följa utvecklingen.

– Jag är bara passiv ledamot numera, sen i april då jag blev ombedd att lämna min befattning. Så jag är passiv ledamot och väntar och ser vad som kommer att hända med Akademien, sa Sara Danius i samband med att hon vid lunch presenterades som en av årets Vintervärdar i P1.

Sara Danius sommarprat tidigare i år väckte starka reaktioner, vilket förvånade henne.

– Jag blev förvånad och överväldigad. Jag hade inte väntat mig en så stark respons.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista