Den franske rockstjärnan Johnny Hallyday.
1 av 2
Den franske rockstjärnan Johnny Hallyday.
Johnny Hallyday.
2 av 2
Johnny Hallyday. Foto: Rogerio Barbosa/AFP/Scanpix
KULTURNYTTS JULKALENDER 2018

Lucka 7: Julmässa för Johnny Hallyday

1:46 min

Fransk rockstjärna lockar tusentals till kyrkan – men vem är egentligen Gud?

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Den 5 december var det ett år sedan den franske rocklegenden Johnny Hallyday lämnade jordelivet, 74 år gammal, och alla franska TV-kanaler uppmärksammade årsdagen med nygjorda dokumentärer.

Hallydays definitivt sista album ”Mon pays c’est l’amour” – mitt land är kärleken – kom ut postumt den 19 oktober i år, sålde 300 000 exemplar den första dagen, och passerade sedan snabbt en miljon.

Hallydays nästan osannolika popularitet manifesterade sig inte minst vid begravningsceremonin den 9 december 2017, rena statsbegravningen, då uppemot en miljon fransmän trängdes för att följa kistans väg längs Champs Elysées, medan nio miljoner följde den på TV.

Sedan dess fylls Madeleinekyrkan den nionde varje månad av tusentals besökare som kommer för att fira katolsk mässa med inslag av Hallydays musik. Så har ni vägarna förbi Paris på söndag, årsdagen av begravningen – förvånas inte över trängseln kring Madeleine.

– Vi är helt överväldigade. Men vår kyrkoherde är tydlig med varför vi firar mässa, där finns ingen tvekan. Johnny Hallyday har inte ersatt Gud, säger initiativtagaren Isabelle de Laroullières till Kyrkans tidning.

Vi får väl tro henne - och Johnny, som på en av dom sista låtarna, ”Je ne suis qu’un homme”, poängterade att han trots allt bara var en människa.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista