Svetlana Aleksijevitj och Sigrid Undset.
1 av 3
Svetlana Aleksijevitj och Sigrid Undset. Foto: Louise Enhörning.
Selma Lagerlöf och Herta Müller.
2 av 3
Selma Lagerlöf och Herta Müller. Foto: Louise Enhörning.
Doris Lessing och Toni Morrison.
3 av 3
Doris Lessing och Toni Morrison. Foto: Louise Enhörning.

Modestudenter tolkar kvinnliga litteraturpristagare

2:52 min

I dag öppnar utställningen Nobel Creations på Stadsbiblioteket i Stockholm. Förstaårsstudenterna på Beckmans designhögskola har gjort festkläder utifrån verk av kvinnliga nobelpristagare i litteratur.

Tidigare år har elever på Beckmans designhögskola fått skapa kreationer inspirerade av andra priser, som till exempel fysik och ekonomi. Uppgiften har då mer handlat om innovation. Men i och med att inget nobelpris i litteratur delas ut i år, kom idén om att det vore intressant att fokusera på författare. Till sin hjälp har de haft Sara Danius, professor i litteraturvetenskap och före detta ständig sekreterare i Svenska akademien.

– Vi ville uppmärksamma kvinnliga verk då vi kände att det ligger väldigt mycket  i tiden, säger Linda Nurk, kursansvarig.

Hon berättar att det kändes naturligt att rikta in sig på litteratur och kvinnliga nobelpristagare i år, då Sara Danius knöts till Beckmans som gästlärare förra året.

Studenterna har tolkat verk av bland annat Toni Morrisson, Doris Lessing och Selma Lagerlöf. Sex verk har valts ut av de fjorton kvinnliga författare som fått litteraturpriset genom åren.

Modeeleverna Mathilda Gueve och Gabriella Danerlöv har tillsammans tolkat "Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetlana Aleksijevitj. 

– Eftersom boken handlar om ett krig som vi inte riktigt kan relatera till, så har vi tagit fasta på det som vi kan relatera till, nämligen slitningen mellan manligt och kvinnligt. Därför har vi gjort en manlig, militärisk sida i grått canvastyg, och en kvinnlig sida med silkesmanipulering, säger Mathilda Gueve.

Utställningen går att se i Stockholm i Stadsbibliotekets rotunda fram till den 20:e december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista