Fotograf tittar in i en kamera.
Filmarbetare i Göteborg är oroliga för en möjlig polarisering i framtiden. Foto: Allis Nettréus/SvD/TT

Oroliga filmarbetare i Göteborg protesterar

1:40 min

Ett flertal filmaktörer i Göteborg har skrivit under en protest mot att kommunen drar in sitt stöd till Film i Väst.

Förra veckan kunde Kulturnytt berätta att Göteborgs kommun vill stoppa sitt miljonbidrag till en av de stora spelarna i Filmsverige: den regionala filmfonden Film i väst.

Nu har ett stort antal filmaktörer i Göteborg skrivit under en protest mot beslutet. Lizette Jonjic är producent på produktionsbolaget Zentropa Sweden i Göteborg och är en av dem som skrivit under.

– Vi alla kände att vi under många år byggt upp en fantastisk filmstad och region. Men när det här kom kändes det som att det kommer raseras, säger Lizette Jonjic.

Raseras säger du. Vad är ni oroliga för?

– Framförallt att branschen här i Västsverige kommer polariseras och jag tror att vi är ett alldeles för litet land för att gynnas av en sådan polarisering. Vi är rädda för att det här kommer att leda till en kompetensförlust för staden Göteborg.

På torsdagen kunde Kulturnytt också rapportera att Film i väst som ett svar uppmanar produktionsbolag att förlägga sitt arbete till andra platser än Göteborg.

– Jag förstår mekanismen bakom deras agerande. Mig veterligen har de ett regelverk att följa som regional filmfond, men så klart kommer det ändå vara vissa produktioner som förlägger sina inspelningar i Göteborg. Men villkoren från Film i Väst kommer ju definitivt bli hårdare, säger Lizette Jonjic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista