Konstnären Tania Bruguera har gripits flera gånger nu i veckan. Kubas president är Miguel Díaz-Canel.
Konstnären Tania Bruguera har gripits flera gånger nu i veckan. Kubas president är Miguel Díaz-Canel. Foto: Nashashibi Skaer/Ramon Espinosa

Ny lag begränsar konstnärer ytterligare på Kuba

2:10 min

I dag träder en hårt kritiserad lag i kraft på Kuba. Konstnärer har varit begränsade tidigare men nu blir lagen ännu mer detaljerad.

– Lagen säger att all oberoende kulturverksamhet på Kuba måste ha tillstånd i förväg från Kulturdepartementet. Filmvisningar hemma hos vanliga medborgare, poesiuppläsningar, teater och andra kulturevenemang som man genomför där man kan, säger Erik Jennische, som är Latinamerikachef på människorättsorganisationen Civil rights defenders.

Kubas nye president Miguel Díaz-Canel undertecknade redan sin första dag på jobbet, alltså i våras, den här lagstiftningen och det har pågått protester mot den sedan dess. Många av Kubas största konstnärer har varit med, som till exempel Tania Bruguera som ställt ut både på Tate Modern i London och MoMa i New York. Under veckan har protesterna kulminerat och konstnärer har samlats utanför Kulturdepartementet i Havanna. Flera har gripits för att sedan släppas och gripas igen.  

Erik Jennische tror att även fast lagen träder i kraft i dag så har protesterna satt press på regeringen.

– Bara faktumet att kulturministern var ute och pratade om det här visar att protesterna och uppmärksamheten som protesterna har fått i internationella medier sätter regeringen under press. Det är svårt att tro att de kommer ta något steg tillbaka just nu men de kanske ändå kommer känna att det här är ett problem och inte bara ett verktyg för att kontrollera. Protester och internationell uppmärksamhet fungerar alltid.

Fotnot: Senare kom besked att lagen skjuts på framtiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista