Fri museientré försvinner med M/KD-budget

1:59 min

Nu får vuxna över 19 år börja betala entré igen. Det står klart efter dagens budgetomröstning.

Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som kommer att styra nästa år, eller tills dess att en ny regering kommer på plats. Det innebär att den fria entré på statliga museer, som den rödgröna regeringen införde 2016, försvinner. Troligen redan från 1 januari.

Budgeten innebär en minskad kulturbudget med 213 miljoner jämfört med övergångsregeringens förslag. En av de stora besparingarna är 80 miljoner som försvinner genom att fri entré för vuxna på statliga museer slopas. M och KD vill istället satsa mer på bibliotekens arbete för barn i utsatta miljöer.

– Vuxna människor måste själva kunna betala den entréavgift som finns. Sedan är det en problematik mellan stad och land, de statliga museerna finns främst i Stockholm, säger Moderaternas nya kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp.

Samtidigt har staten nyligen satsat 1,2 miljarder på att renovera Nationalmuseum. Är det inte synd att kapa de långa köer som varit där genom att låta folk betala?

– Den analys som vi har gjort är att den inte kommer att bli färre människor som betala en entravgift, fortsätter Lotta Finstorp.

Liberalerna är det enda oppositionspartiet som vill höja kulturbudgeten jämfört med övergångsregeringens förslag till nästa år. Och kulturutskottets nya ordförande, Christer Nylander (L), är inte enig med de tidigare allianskollegorna om att ta bort fri entré på statens museer.

– Vill man nå nya grupper är det sannolikt lättare att göra det om det inte kostar fem hundra spänn för en familj att gå på Nationalmuseum.

Det osäkra politiska läget gör att det blir svårt att veta vad som kommer att gälla i början av nästa år, säger Christer Nylander

– Många runt om i Kultursverige funderar naturligtvis på vad som händer. Det är bara några veckor dit och vi har fortfarande ingen budget på plats. Det sker sannolikt förändringar i budgeten nu och det är svårt att få det på fötter till den 1 januari.

Den 18 december väntas riksdagen debattera och besluta om detaljer i kulturbudgeten.