Rachel Cusk, Vigdis Hjorth, George Saunders, Jacqueline Woodson och Ulf Stark.
1 av 3
Rachel Cusk, Vigdis Hjorth, George Saunders, Jacqueline Woodson och Ulf Stark. Foto: Siemon Scamell Katz - Agnete Brun - Kirsty Wigglesworth/AP/TT - Carlos Diaz - Caroline Andersson
Författaren Linnea Axelsson.
2 av 3
Författaren Linnea Axelsson. Foto: Sara Mac Key
Författaren Ali Smith
3 av 3
Författaren Ali Smith, när hon tar emot Womens Prize for Fiction Award Foto: Vianney Le Caer
KULTURREDAKTIONEN I P1 TIPSAR

Här är bästa böckerna 2018

24 min

Kulturredaktionen i P1 har valt ut sina skönlitterära, barn- och ungdomsböcker från 2018, både svenska och översatta.

Bästa skönlitterära bok

"Lincoln i Bardo" av George Saunders (översättning: Niclas Nilsson)
En roman skriven i ett myller av citat. Abraham Lincolns son dör och hamnar i limbo mellan livet och vad som väntar efter. Under en natt försöker ett gäng spöken hjälpa honom vidare. Lika underlig som underbar. Unik i sitt slag.

"Transit" av Rachel Cusk (översättning: Rebecca Alsberg)
Cusk fortsätter att mejsla ut individers konturer i de allra mest vanliga livsöden och gör dem speciella. Nyskild befinner sig berättarjaget på nollpunkten och med Rachel Cusks ekonomiska och så välformulerade språk får vi följa med i bygget av en ny fas i livet.

"Nora eller brinn Oslo brinn" av Johanna Frid
Ett nordiskt svartsjukedrama som utspelar sig över nationsgränserna. Johanna Frid skriver svartsynt, humoristiskt och med en skarp självdistans om relationstrassel, endometrios och svartsjuka i de sociala mediernas tidevarv.

"Arv och miljö" av Vigdis Hjorth (översättning: Ninni Holmqvist)
Att läsa Vigdis Hjorths lika hyllade som omdiskuterade roman ”Arv och miljö” är lite som att riva sårskorpor från knäna. Det känns bra för stunden, men smärtan dröjer kvar. I det här fallet är det värt det.

"Höst" av Ali Smith (översättning: Amanda Svensson)
Den har kallats för den första Brexit-romanen. Ingen kan skriva om konst som Ali Smith, och sannerligen inte lika snabbt.

"Ormen i Essex" av Sarah Perry (översättning: Eva Johansson)
Starka känslor, mycket kärlek och underbara och oförglömliga personporträtt. Allt i skuggan av ett mystiskt odjur, Ormen. En roman som även fungerar som historieskrivning över kvinnliga frigörelsen och klasskillnaderna under slutet av 1800-talet i Storbritannien. 

"Vaggvisa" av Leïla Slimani (översättning: Maria Björkman)
Otäck och fullständigt hypnotiserande bok om barnvakten som tar död på barnen. Slimani får oss att reflektera över vad vi gör med det liv vi fått och samhället som så skarpt delar in oss i vinnare och förlorare.

"Ædnan" av Linnea Axelsson
Linnea Axelsson berättar om en samisk släkt från 1900-talets början till idag, med en bladvändarpoesi. "Aednan" är årets "Sameblod".

”Den oändliga familjen” av Cilla Naumann
Trots att man tidigt förstår att något avgrundshemskt ska hända, är Cilla Naumanns bok om en helt vanlig familj oavbrutet spännande.

"Simultan" av Ingeborg Bachmann (översättning: Linda Östergaard)
Den österrikiske författaren sista verk, denna novellsamling, visar att hon fortfarande är en av den tyskspråkiga litteraturens intressantaste namn. 45 år efter sin död.

"Ghachar Ghochar" av Vivek Shanbhag (översättning: Peter Samuelsson)
Romanens huvudperson lever i en familj där lojalitet och ekonomiskt beroende banar vägen för moraliskt förfall. Briljant berättad, kondenserad roman där mycket är outtalat. Bokens författare, indiske Vivek Shanbhag, har jämförts med Tjechov.

"Alla floder flyter mot havet" av Dorit Rabinyan (översättning: Rose-Marie Nielsen)
Romanen ledde till politisk skandal när det israeliska utbildningsministeriet år 2016 förbjöd skolungdomar att läsa boken. En lika känslig som stark kärleksberättelse, omöjlig att inte läsa ut och prata länge om efteråt.

"Armarna" av Hanna Rajs Lundström
Sin längd till trots rymmer ”Armarna” mycket, utan att någonsin svämma över – från stormiga kärleksrelationer till arv och antisemitism. Allt skrivet på ett förkortande Messenger-språk som först avskräcker, men snart förstärker upplevelsen av att leva nu, och kontrasten mot en dåtid som borde ha försvunnit men som fortfarande når fram.

"Sju grenar" av Katarina Frostenson
Vi behöver en plats där vi hör hemma för att kunna vara fria. Katarina Frostenson söker efter den och efter platsen där ordet och jaget föds, lugnet före ursmällen. I hennes poesi ser man världen på nytt, i all sin klara gåtfullhet.

"Pappaklausulen" av Jonas Hassen Khemiri
Faderskapet granskas, både uppåt och neråt. Vek, rolig, sann och alldeles alldeles underbar.

 

Årets bästa barnbok 

”Rymlingarna” av Ulf Stark med illustrationer av Kitty Crowther
Ulf Starks sista bok handlar om döden men är så full av liv att den laddar själva själen med ny glädjeenergi under läsningen.  

"Gropen" av Emma Adbåge
Finstämd bilderbok för små barn. Om makt, demokrati i vardagen när de vuxna vill bestämma över barnens lek. Emma Adbåges fingertoppskänsla och träffsäkerhet fångar barnet perspektiv och tar de minsta på allvar.

"Olle och Bolle handlar" av Charlotta Lannebo
En bok med hög igenkänningsfaktor, underbara detaljer både i språk och bild och kanske en anledning till att jag och maken väljer att undvika att gå till mataffären med barnen.

"Falafelflickorna” av Christina Wahldén
En spännande bok om hedersvåld i Thelma och Louise-anda fast för 9-12-åringar. Huvudpersonen Hawa som vill bli polis är oemotståndlig, som en kommissarie Frost för barn.

"Comedy queen" av Jenny Jägerfeld
Hon vill ha funny bones, Sasha. Hon vill inte bli som mamma som tog sitt liv. Jenny Jägerfelts "Comedy Queen" är allvarlig och rolig, igenkänning och spänning. En vacker och viktig bok.

"Hundpromenaden" av Sven Nordqvist
En hel bok utan ord, bara ett enda myller av detaljer och suggestiva världar som får Alice i Underlandet att verka fantasilös.

"Stora boken om träd" av Piotr Socha och Wojciech Grajkowski (översättning: Tomas Håkansson)
En paradisblädderbok av kunskap och färg om världens alla äldsta, högsta ensammaste och underligaste träd. Bums till varje barnbibliotek!

"Godnattsagor för rebelltjejer del 2" av Elena Favilli och Francesca Cavallo (översättning: Åsa Jonason)
Det här är precis den läsarsuccé det förtjänar att vara och visar vikten av representation.

"Brun flicka drömmer" av Jacqueline Woodson (översättning: Athena Farrokhzad)
Årets Alma-pristagare har skrivit en diktsamling om hennes och hennes familjs liv. Nära, sparsmakat, vackert och enkelt att ta till sig.

"Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse" av Jessica Townsend
Med många blinkningar till Harry Potter lyckas Townsend ändå skapa en egen magisk värld där magi, förbannelser och onda trollkarlar går igen.

Böcker som Lina Kalmteg, Hanna Jedvik och Gunnar Bolin nämner i P1 Kultur

Sara Stridsberg - Kärlekens Antarktis

Cilla Naumann - Den oändliga familjen

Mirja Unge - Jag går och lever

Jonas Hassen Khemiri - Pappaklausulen

Andrea Lundgren - Nordisk fauna

Lyra Koli - Allting växer

Joseph Roth - Radetzkymarschen

Ulf Irheden - Franz Josef: Kejsare i katastrofernas tid

Vidgis Hjort - Arv och miljö

Colm Toibin - Namnets hus

Valeria Luiselli - ”De tyngdlösa” och ”Historien om mina tänder”

Kayo Chingonyi - Kumukanda

George Saunders - Lincoln i bardo

Jonas Gren - Dälden, där de blommar

Linnea Axelsson - Aednan

Tua Forsström - Anteckningar

Tomas Bannerhed - Lugnet

Sarah Perry - Ormen i Essex

Tessa Hadley - Syskonen

Malin Lindroth - Nuckan

Elin Bengtsson - Rosenregimen

Tova Gerge - Pojken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista