"Svart invärtes" koreograferad av Maria Carrasco, är en del i Norrdans föreställning "Alfhild Agrells Arv".
1 av 4
"Svart invärtes" koreograferad av Maria Carrasco, är en av delarna i Norrdans föreställning "Alfhild Agrells Arv". Foto: Lia Jacobi
"Det är som att vi brinner i helvetet och publiken verkar uppleva det så när verket bara växer och växer", säger dansaren Claudia Fürnholzer.
2 av 4
"Det är som att vi brinner i helvetet och publiken verkar uppleva det så när verket bara växer och växer", säger dansaren Claudia Fürnholzer. Foto: Lia Jacobi
I den tredje delen "Glansvit" har koreograf José Agudo tolkat Agrells text om att avvisa förväntningar och om kvinnoförtryck.
3 av 4
I den tredje delen "Glansvit" har koreograf José Agudo tolkat Agrells text om att avvisa förväntningar och om kvinnoförtryck. Foto: Lia Jacobi
Koreograf Peter Svenzons tolkning av "Svart invärtes" tar oss, tillsammans med dansarna med på en mer personlig resa där de själva fått ge uttryck för vad det egentligen kan betyda att vara "Svart invärtes".
4 av 4
Koreograf Peter Svenzons tolkning av "Svart invärtes" tar oss, tillsammans med dansarna med på en mer personlig resa där de själva fått ge uttryck för vad det egentligen kan betyda att vara "Svart invärtes". Foto: Lia Jacobi

Demoniska danssteg när 1800-talsnoveller tolkas

2:55 min

Förhäxade fötter och demoniska höftjuck när Norrdans tar sig an texter från 1800-talsförfattaren Alfhild Agrell.

1800-talsdramatikern och författaren Alfhild Agrell har under året lyfts fram i sin hemstad Härnösand. Allt från flertalet konstverk på torget till teateruppsättningar och föreläsningar.

Nu turnerar danskompaniet Norrdans också med föreställningen "Alfhild Agrells Arv", där tre olika koreografer fått översätta hennes texter till dans.

Det är som att vi brinner i helvetet

Iklädd kolsvarta plastkläder formligen flyger dansarna över scenen i en dödsdans som innehåller allt från förhäxande fotsteg till demoniska höftjuck.

– Det är som att vi brinner i helvetet och publiken verkar uppleva det så när verket bara växer och växer, säger dansaren Claudia Fürnholzer.

När koreograf Maria Carrasco skulle tolka Alfhild Agrells novell "Svart invärtes", lät hon även sina dansare titta på skräckfilm. Hon har valt att ta sig an novellens tema snarare än att göra en mer bokstavlig tolkning.

– Titeln "Svart invärtes" var väldigt magisk för mig. När jag läste hela novellen blev jag förtrollad och uppslukad av huvudkaraktären. Det är en kvinna som kommer till en plats och jag tolkar det som att hon mördar sin man. Jag ser henne som en hjälte som jag försökt tolka, säger Maria Carrasco.

Novellen "Svart invärtes" har inte tolkats en gång, utan två, i den här föreställningen.

Koreograf Peter Svenzons tolkning är även den tematisk, men tar oss tillsammans med dansarna med på en mer personlig resa där de själva fått ge uttryck för vad det egentligen kan betyda att vara "Svart invärtes".

– Det svarta är nog något personligt som finns inom alla. Det är inte nödvändigtvis något som definierar en människa, utan bara en del av personen, tänker dansaren César García Steensen i föreställningen.

Tillsammans med verket "Glansvit" utgör de tre delarna alltså Norrdansföreställningen "Alfhild Agrells arv".

1800-talsdramatikern Alfhild Agrell växte upp i Härnösand och var under sin tid en av våra mest spelade svenska dramatiker. Under året har hon lyfts fram genom olika konstformer i staden.

Maria Carrasco som koreograferat den första varianten av "Svart Invärtes", kände inte till Agrell sedan tidigare. Men ju mer hon läst desto mer fascinerad har hon blivit.

– Hon var ju en radikal och förespråkade jämlikhet. Jag har försökt jobba med det lite hemligt och undermedvetet i mitt verk. Så jag hoppas att hon är väldigt glad över min trio, säger Maria Carrasco. 

Turnén har bland annat besökt Piteå, Nacka, Falun och Sundsvall. Efter nyår fortsätter den till Luleå, Kalix och Haparanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista