KULTURSKOLAN
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Slopat bidrag till kulturskolan slår mot barn i utsatta områden

2:16 min

Kulturskolechefen Jarl Lorensson i Malmö har använt bidraget till att satsa på barn i ickepriviligierade områden.

Kulturskolan får 100 miljoner mindre med Moderaterna och Kristdemokraternas budget. Pengarna som den rödgröna budgeten sköt till för ”kvalitetsstärkande åtgärder” har enligt Moderaterna mest gynnat redan priviligierade grupper. Det stämmer inte, menar Jarl Lorensson som är kulturskolechef i Malmö och sitter i styrelsen för Sveriges kulturskoleråd.

– Däremot har de visat politiker att det visst det går att nå barn i ickepriviligierade områden. Det där med att statliga pengar används till redan priviligierade. Det är fel, säger Jarl Lorensson.

I Malmö har Kulturskolan ökat från 2000 elever till 4500 på åtta år. En stor del av den ökningen sker i utsatta områden, och Jarl Lorenson menar att det delvis beror på de satsningar han har kunnat göra med hjälp av statliga pengar.  En sådan satsning i Malmö heter ”El Sistema” – och är en metod inhämtad från Venezuela med orkesterverksamhet och körsång i skolan i utsatta områden.

– Här i Malmö har vi startat orkesterverksamhet i Holma, Kroksbäck, Seved, Herrgården och Segevång. Totalt täcker vi 1500 barn som 2-3 gånger i veckan träffar kulturskolan, säger Jarl Lorensson.

– De sista satsningarna med El sistema... jag har ökat med turbofart för att starta det och det har jag kunnat göra för att jag har kunnat starta med statliga pengar.

Hur kommunerna hanterar bortfallet av pengar till Kulturskolan är upp till varje kommun. I Malmö utgör de statliga pengarna som nu försvinner, 5% procent av den totala budgeten, och kommer inte göra det dyrare att spela instrument eller sjunga i kör. Däremot, menar Jarl Lorenson, att arbetet nu kommer gå långsammare och att vissa satsningar inte kommer att bli av. Satsningar som var särskilt inriktade på barn i utsatta områden.

– Jag hade tänkt göra en satsning i Stenkula i Malmö som inte kommer att bli av. Där hade vi nått 200 barn 2-3 gånger i veckan. Och jag vet vad det gör med en skola när nästan varenda unge går med en fiol eller en trumpet under armen, säger Jarl Lorensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista