Lars Vilks bygger på sitt konstverk Nimis.
Lars Vilks bygger på sitt konstverk Nimis. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Ingen ny domstolsprövning för Lars Vilks

Konstnären Lars Vilks får ingen ny domstolsprövning, vilket betyder att böterna för bygget efter branden 2016 på det omstridda konstverket Nimis, byggt av drivved på en strand i Kullaberg, står fast.

Lars Vilks dömdes i tingsrätten för brott mot områdesskyddet, efter att under många år ha genomfört reparations- och underhållsarbete på konstverket. Efter prövning i hovrätten vände han sig till Högsta domstolen, som nu också kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd i hovrätten.

Lars Vilks menar att han har en överenskommelse med länsstyrelsen i Skåne om att han ska se till att konstverket är säkert för allmänheten, men att han nu ändå kommer att betala böterna:

– Jag har ändå en distans till hela den här historien. Det här är ett processverk och det är ett lustigt beslut som kommer fram. Det har ju ett konstnärligt värde och vill man då ha några tusenlappar för det här kan de väl få det, säger Lars Vilks och fortsätter:

– Jag är ansvarig för skulpturen och att den ska vara i ett skick så att den inte är en fara för allmänheten. Återigen bötfäller man mig och det är därför jag överklagar. Jag tänker att det där inte kan vara rätt.

Är det slut med att genomföra reparationer och underhåll på konstverket nu?

– Jag har inget val. Säkerheten måste gå före byråkratin.

Länsstyrelsen i Skåne har ännu inte tagit ställning till hur framtiden ser ut för konstverket Nimis och säkerheten omkring det.

– Vi fick ju domen nu idag, så det som är klarlagt är att det var ett brott att renovera verket, säger Helena Holmgren som är chef för naturprövningsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

I nuläget finns flera reservat på Kullaberget där Nimis är uppfört och länsstyrelsen har nu tagit fram ett förslag om att omarbeta området till ett enda stort reservat. I föreskrifterna till det har länsstyrelsen av säkerhetsskäl lagt in ett beträdnadsförbud kring själva Nimis.

– Om det blir förändringar enligt det här förslaget så blir det tydligt att man inte får lov att vistas invid Nimis – och det gäller ju även Lars Vilks, säger Helena Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista