Fotografen Helga Härenstam framför en av förstoringarna i ateljén. Foto: Mina Benaissa
1 av 7
I väntan på vad som komma skall : Farmor
2 av 7
I väntan på vad som komma skall : Farmor. Foto: Helga Härenstam.
Annica Karlson Rixon ur Nakenakt
3 av 7
Ur boken Nakenakt. Foto: Annica Karlson Rixon.
Alice Schoolcraft ur The Other Side
4 av 7
Ur fotoboken The Other Side Foto: Alice Schoolcraft
Christina och Claes Lindquists fotosamling på Abecita konstmuseum
5 av 7
Christina och Claes Lindquists fotosamling visades på Abecita konstmuseum våren 2018. i Foto: Karsten Thurfjell/SR
Karl-Erik Jagare, fotoboksantikvariatbokhandlare.
6 av 7
Karl-Erik Jagare, fotoboksantikvariatbokhandlare. Foto: Karsten Thurfjell/SR
Niclas Östlind (Foto: Scanpix)
7 av 7
Niclas Östlind (Foto: Scanpix)

Fotoboken frodas i Sverige

2:33 min

Utgivningen av fotoböcker ökar stadigt i Sverige. I november kom boken ”Published – Photobooks in Sweden” av Niclas Östlind som gjort en utställning om fenomenet:

Ett längre reportage om fotoböcker hittar du längst ner i artikeln.

Niclas Östlind beskriver fotoboksutgivningen i Sverige som en visserligen långvarig tradition som i den digitala eran inte gjort så stort väsen av sig, men som sakta blivit så expansiv att man kan tala om ett fenomen.

Alice Schoolcraft är 25 år från Malmö och nybakad fotokonstnär efter studier i London, Glasgow och Edinburgh. Hon uppmärksammades när hon i våras fick ett av Hasselblads stipendium för sin första bok ”The other side”, ett bildreportage om sina amerikanska släktingar.

Om Alice Schoolcraft hör till fotokonstens nykomlingar, räknas Annica Karlson Rixon till de mest etablerade med massor av utställningar bakom sig. Hon belönades också i år med ett Hasselbladstipendium för en bok, något hon började med ganska sent, medan hennes yngre kollega Helga Härenstam tidigt profilerat sig med flera prisbelönta fotoböcker.

Vad betyder då fotoboken för dem som samlar på konstfoto? Claes Lindquist har tillsammans med sin fru Christina byggt upp en omfattande privatsamling som bland annat visades på Abecitas konstmuseum i Borås i våras. Som samlare köper Claes många fotoböcker för att lära och orientera sig. Vi bläddrar i en äldre volym med Richard Avedons modebilder, signerad och med ett brev Avedon skrivit till mottagaren.

Det är inte bara samlare som Claes Lindquist som mer och mer intresserar sig för fotoboken, utan också konstnärer av olika slag. Det märker Karl-Erik Jagare som driver landets kanske enda renodlade fotoboksantikvariat, på Södermalm i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista