Katarina Frostenson och Gunnar Bolin.
1 av 2
Katarina Frostenson och Gunnar Bolin. Foto: Jonas Ekströmer/TT - Mattias Ahlm/SR
Frostenson
2 av 2
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Frostensons krav för att avgå: Vill kunna försörja sig

4:28 min

I ett brev som lämnats till Svenska Akademien i dag skriver Katarina Frostensons advokat att Frostenson kan tänka sig att lämna sin plats under vissa förutsättningar.

Katarina Frostensons advokat anklagar Svenska Akademien för att på felaktiga grunder fryst ut henne och behandlat henne i strid med Akademiens stadgar.

I ett brev som Akademien fick i dag skriver advokaten, Per E Samuelsson, att Frostenson "är mån om att inte ställa sig i vägen för återupprättandet av Akademiens förtroende, även om hon är helt oskyldig till det inträffade."

Därför kan Katarina Frostenson ändå tänka sig att avgå, men bara under vissa förutsättningar. I brevet står att det måste ske på sådana villkor att hon "kan försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker."

Exakt vilka krav det är som ställs framgår inte av den del av brevet som lämnats ut.

Kulturnytt har varit i kontakt med Per E Samulesson som skriver i ett mail att:

"Om Akademien väljer att starta ett uteslutningsförfarande och därmed tvingar Katarina att ta strid så är hon beredd att ta den, men hon vill inte det. Hon vill förlikas."

Kulturnytt: Alltså ”strid” som i rättsliga åtgärder?

Per E Samuelsson: "Alltså strid som att försvara sig mot rättsliga åtgärder vidtagna av Akademien mot Katarina Frostensons vilja."

Enligt den advokatutredning som Svenska Akademien beställde i slutet av 2017, och som blev klar 2018, fanns det anledning att tro att Katarina Frostenson läckt namn på Nobelpristagare innan de blivit offentliggjorda. Därför rekommenderades att hon skulle uteslutas ur Akademien.

I brevet som skickades till Akademien i dag förnekas att hon skulle vara skyldig till det som påstås i advokatutredningen.

– Alla som arbetar på en kulturredaktion har varit med om läckor. Under de år som jag har bevakat Nobeltillkännagivandet är det två gånger som vi har vetat. Sen har vi fått tips som visat sig inte stämma, säger kommenterar Gunnar Bolin och fortsätter:

– Jag kan se att den där fokuseringen på att Frostenson har läckt är för att Akademien behöver något konkret att hålla sig i när man ska anklaga henne för stadgebrott. Det är en grupp människor som har så djupgående konflikter och skilda uppfattningar att man inte kan se något fortsatt samarbete. Det som möjligen skulle kunna hålla juridiskt är att punkten att hon ska ha läckt Nobelpristagare, som går emot stadgarna, säger han.

Kulturnytt har sökt akademiens ständiga sekreterare Anders Olsson utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista