Bäst just nu: You, Marvelfilmerna och Arkitekter berättar.
1 av 3
Bäst just nu: You, Marvelfilmerna och Arkitekter berättar. Foto: Netflix - Disney - SVT
Mew. Foto: Press
2 av 3
Mew. Foto: Press
Lana Del Rey. Foto: Chris Pizzello/TT
3 av 3
Lana Del Rey. Foto: Chris Pizzello/TT
KULTURREDAKTIONEN P1 TIPSAR

Bäst just nu v.2: You, Marvelfilmerna och Arkitekter berättar

6:42 min

Tre medarbetare – två tips vardera om saker i kulturvärlden du inte får missa.

”You” (tv-serie)

Miljöerna från “Girls” möter stämningen från “Psycho” när vi får följa en stalker ur hans perspektiv. ”You”, baserad på en roman av Caroline Kepnes, är en inte alltid realistisk serie, men den väcker intressanta frågor om hur lätt ett galet beteende kan rationaliseras, och utmanar (minst sagt) bilden av ihärdighet som romantisk gest. Dessutom: löjligt beroendeframkallande. Finns på Netflix.

– Matilda Källén (reporter/kritiker)

Marveluniversumet (filmserie)

PoW! Och sen var han borta, den 95-åriga skaparen av marveluniversumet; Stan Lee.

Den 30/1 kan alla som vill hylla honom på en jätteminnesstund i Hollywood. För oss som inte kan vara där: se om Marvelfilmerna – och denna gång: gör det i rätt ordning (alltså inte ordningen som de släpptes i). Jag gjorde det i julas och nu är jag redo för fortsättningen!

– Lisa Wall (programledare)

Arkitekter berättar (tv-serie)

Följ med till sjuttiotalet och se hur den tiden beskrev en annan tid – femtiotalets, och senare miljonprogrammets arkitektur. Det är till exempel en fröjd att se bröderna Erik och Thore Ahlsen 25 år senare besöka Årsta centrum. Inte fullt lika njutbart att se hur Gårdsten i Göteborg eller Täby Centrum utanför Stockholm beskrivs med sina problem och fördelar utan att man dragit lärdom av Årstaexemplet.

Låååångsamt berättat, men intressant både som tidsdokument för TV-program och för arkitekturhistoriskt intresserade. SVT öppet arkiv.

– Gunnar Bolin (programledare/kritiker)

Lana del Rey: ”Hope is a dangerous thing for a woman like me to have – but I have it” (singel)

I mars släpper Lana del Rey sitt sjätte album “Norman Fucking Rockwell”. Senaste singeln skruvar upp förväntningarna. Här visar hon sig från sin bästa sida och bjuder på vackert avskalat, lagom pretentiöst (om någon kommer undan med att namedroppa Sylvia Plath så är det väl Lana del Rey) och lagom smutsigt vemod. Finns att strömma.

– Matilda Källén (reporter/kritiker)

Mew - Mew with Copenhagen Philharmonic (album)

Å herreje så vackert det är! Mew är det danska rockbandet som alltid varit större än… och här får de försöka fylla sina egna symfoniska skor tillsammans med filharmonin.  

Även om plattor med rockare och symfonistråkar duggar tätt sen några år tillbaka så är det här den enda du behöver. Falsettröst, mixning, arrangemang, låtar – allt låter bättre här. Ett underbart exempel på när summan av två inte blir två utan en miljon.

– Lisa Wall (programledare)

Ultramarine - Signals into space (album)

Oj! Lever de? Bandet alltså. Att Ian Cooper och Paul Hammond lever är jag inte förvånad över, men att denna lätt bisarra och ytterst brittiska electronica/progg/folkduo fortfarande gör musik visste jag faktiskt inte. På nyårsdagen släpps nytt och mina enda genomlyssning gör att jag känner att en del av originaliteten möjligen har gått förlorad. Men jag lyssnar leende och kommer att återkomma.

Och ännu bättre: Jag måste gå tillbaka till deras genombrott: den allt igenom underbara United Kingdoms från 1993.

– Gunnar Bolin (programledare/kritiker)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista