Christian Bale som Dick Cheney i "Vice".
Christian Bale som Dick Cheney i "Vice".
RECENSION – FILM

"Vice" – femtio nyanser av cynism

3:00 min

"Vice" är en filmbiografi om den amerikanske vicepresidenten Dick Cheney. En berättelse om girighet, maktlystnad och cynism, snarare än den komedi som utlovats.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Vice"
Regissör: Adam McCay
Manus: Adam McCay
Skådespelare: Christian Bale, Amy Adams, Sam Rockwell m fl
Genre: Komedi
Betyg: 3 av 5

Regissören och manusförfattaren Adam McCays förra film "The Big Short" var lite av en vitamininjektion för den amerikanska politiska satiren på vita duken. Den lite maniskt berättade historien om lånebubblan i USA kändes som en uppdaterad och lite mindre egofixerad version av en Michael Moore-rulle, där orimligheten i att finansvärlden gamblade med världskonjunkturen som insats framstod med önskvärd tydlighet.

När McKay nu försöker göra om tricket med "Vice" så lyfter hans bygge aldrig riktigt. Berättelsen om Dick Cheney, republikansk vicepresident mellan 2001 och 2009 under George W Bush, känns tungfotad och dyster. Kanske för att det i stort sett är en omöjlighet att göra sig lustig över de kapitel av historien som han vill berätta om. Det blir svårt att ens frambringa det där skrattet som ska fastna i halsen. 

Jo, förresten. En scen är lite rolig. Den där en ung Dick Cheney lite försynt ställer frågan "vad tror vi på?" till sin mentor Donald Rumsfeld och blir utskrattad. För i den här skildringen av amerikansk politik finns det bara utrymme för olika nyanser av cynism och girighet. Att någon annan ideologi skulle finnas är en skrattretande och naiv föreställning. 

I det här klimatet mognar Cheney till att bli ett både hjärtlöst och hjärtsjukt proffs. Och när McKay ska teckna hans politiska CV så är det ingen smickrande sammanställning. Här finns Irakkriget, med det som visade sig vara tomt prat om massförstörelsevapen, lukrativa kontrakt för militär- och energiindustrin och möjligheten för IS att växa sig starka.

I filmen återkommer man också flera gånger till de politiska beslut som banade vägen för Fox News och skickliga manipulationer av allmänheten. President George W Bush framstår mest som en tam marionett medan Cheney sköter politiken i praktiken.

"Vice" är bitvis ett våldsamt angrepp på republikanerna och deras förgrundsfigurer och politik. Att den kommer nu, mitt under Trumps presidentskap är knappast en slump. Och det finns väl två slutsatser som filmen drar kring sakernas tillstånd. Dels att inget är nytt under solen, även tidigare har USA haft presidenter som inte direkt fått ämbetet att glänsa. Dels att Dick Cheney på många sätt la grunden till det som sker i dag.

Cheney var en anhängare till den tolkning av konstitutionen som förordar mer makt till presidenten – framför allt i krigstid. Det ligger en obehaglig tajming i att "Vice" får svensk premiär samtidigt som Donald Trump hotar med att utlysa nationellt kristillstånd för att kunna få finansiering till att bygga muren mot Mexiko. Och det gör förstås "Vice" till ett intressant inlägg i den numera ständigt pågående debatten om amerikansk politik – även om det snarare är olustig än rolig tittning. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista