Aditya Assarat är producent och har också regisserat en av de fyra delarna i "Ten Years Thailand."
Aditya Assarat är producent och har också regisserat en av de fyra delarna i "Ten Years Thailand." Foto: Peder Gustafsson/SR

Regimkritisk film slank igenom censuren i Thailand

3:09 min

Personerna bakom filmen "Ten Years Thailand" är själva förvånade, men hoppas kunna inspirera andra filmare att göra liknande försök.

Med kattliknande människor, soldater som tränger in i ett konstgalleri och hjärntvättade kadetter är den dystopiska thailändska filmen "Ten Years Thailand" den senaste i raden i en panasiatisk filmserie som syftar till att skapa politisk debatt. I det militär styrda Thailand blev många förvånade över att filmen klarade sig förbi regimens censur.

Till tonerna av "Blinka lilla stjärna" är "Ten Years Thailand" en film där fyra thailändska regissörer med var sin mörk satirisk kortfilm visar hur armén styr landet med censur, mobbmentalitet och i stort sett utan yttrandefrihet.

Varje del speglar ur olika perspektiv hur det skulle kunna vara i Thailand tio år in i framtiden om militären fortsätter styra landet. Filmens producent och en av regissörerna är Aditya Assarat säger, när jag träffar honom på ett café i Bangkok, att om man ska spegla Thailand tio år in i framtiden måste filmen ha ett politiskt tema för det finns inte så mycket annat intressant att prata om.  

I ett land som har dominerats av politiska konflikter i årtionden så har politik inte varit ett ämne man gör film om. Dels för att det inte har gått på grund av censuren under militärens styre och inte heller har det tidigare funnits något intresse från publiken.

När nu "Ten Years Thailand" har haft premiär har den inte varit någon större publiksuccé, men filmens budskap har nått desto fler.

– Det eftersom filmen har fått stor uppmärksamhet på sociala medier, därför har uppståndelsen kring filmen varit stor, säger filmens producent Aditya Assarat.   

Han har själv regisserat en av de fyra olika historierna i filmen. Den handlar om hur militären stormar in på ett konstgalleri för att beslagta konst som juntan tycker är regimkritisk, en berättelse som Aditya fick idén till när han såg om händelsen på dom thailändska Tv-nyheterna.  

Den mest juntakritiska delen i filmen är en historia hur en kvinnlig general, klädd i rosa uniform, låter hjärntvätta unga kadetter för att spionera på befolkningen och rapportera om oliktänkande.

Filmen har visats runt om i världen bland annat vid filmfestivalen i Cannes förra året, och den har fått ett bra mottagande. Något som Aditya säger ligger i filmens berättelser om hur det är att leva i en diktatur i en dystopisk framtid.

– Alla kan förstå hur det är eller skulle vara att leva i en diktatur därför tror jag att filmen funkar på olika åskådare i olika länder, säger Aditya.

"Ten Years Thailand" som bygger på idén "Ten Years Hong Kong" är en film som Aditya nu hoppas ska inspirera unga thailändska filmmakare att våga göra filmer i samma genre.  

Frågan är nu om juntan kommer att tillåta fler regimkritiska filmer eller om "Ten Years Thailand" är en engångsföreteelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista