Bokcirkelfrågor till Kärlekens Antarktis.
Bokcirkelfrågor till Kärlekens Antarktis.
LITTERATURVECKAN I P1

Bokcirkelfrågor: Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Bokcirkeln är igång. Hur fungerar det poetiska språket med handlingen?

Nu är vi igång med bokcirkeln som ska ta sig an fyra böcker under tolv veckors tid. Hoppas att du vill vara med, eller att du kan ha användning av våra frågor i en egen bokcirkel!

Tanken är att vi ska publicera frågor löpande om de nominerade böckerna till Sveriges Radios Romanpris. Två publiceringar i veckan med sex frågor om varje bok. Först ut är Sara Stridsbergs Kärlekens Antarktis som vi kommer att diskutera tre veckor framöver. Du behöver inte ha läst hela boken för att vara med från början. Först riktar vi in oss på språket, något som du förhoppningsvis har fått en åsikt om redan efter bara några sidor.

Fråga 1. Hur fungerar det poetiska språket med handlingen?

När jag läste Kärlekens Antarktis slogs jag direkt av hur den var skriven. Det poetiska språket som stod i kontrast med den hemska historien. Flera gånger tänkte jag ”Vilken vacker mening”, samtidigt som jag förfasades över det som hände. Det är trots allt ett grymt mord som inleder boken och som sedan återvänder vid ett flertal tillfällen i boken. Det fick mig att fundera på språket och vad som egentligen stod där. Varför tror du att hon har valt att berätta så? Hur är det att läsa? Och hur hade det varit om boken skrivits på ett annat sätt?

2. Varför, tror du, att berättelsen är olinjär?

Det hemska mordet i Kärlekens Antarktis fungerar som ett slags nav för berättaren Inni. I romanen reser hon genom tid och rum. Berättelsen rör sig bakåt i tiden till kvällen då Innis föräldrar träffades för första gången och fram till när hennes barn är vuxna. Gång på gång gör hon resan och passerar även dödsögonblicket. Varför tror du att Sara Stridsberg har lagt upp strukturen på det här viset? Och hur tror du att det hade varit om hon skrev historien linjärt? Och sen så är jag nyfiken: Ser du något mönster i hur de olika bitarna är upplagda?

Är det något du skulle vilja diskutera? Mejla frågeförslag till mig. Allt eftersom fyller vi på med fler frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista