Den libanesiska divan Fairuz är en av personerna som visas upp i utställningen.
Foto: RAMZI HAIDER/AP

Utställning i Beirut rannsakar nationalitetsbegreppet

2:59 min

En utställning i Beiruts södra förorter ifrågasätter vem som egentligen kan bli libanes och visar att medborgarskap varit en öppen fråga i Libanon alltsedan det började räknas som stat.

– Vi kan stanna här, säger Lokman Slim som visar runt bland tavlorna. Längs med väggarna på den kulturella mötesplatsen Hangaren i södra Beirut hänger bilder på människor som alla spelat stor roll i Libanons historia. Från bordellmammor, till gangsters, religiösa ledare och nationalikoner som prins Fakhereldin.

En poster som chockade många besökare föreställer den kända libanesiska divan Fairuz. 

– För många libaneser är Fairuz själva symbolen för Libanon, säger Lokman Slim. Men till och med hon har ett svårtytt förflutet. Vi vet att hennes pappa inte var libanes, men vi vet inte varifrån han kommer.

I Libanon måste man i dag ha en libanesisk far för att räknas som medborgare. Landets hundratusentals palestinier som bott här i generationer har heller inte rätt till medborgarskap. Och det gäller också för landets många syrier.

Men utställningen visar att många av landets mest kända personligheter inte uppfyller de formella kriterierna för medborgarskap.

– Informationen finns där, säger Lokman Slim. Det är bara att gräva lite, men för det finns inte särskilt mycket politisk entusiasm.

Lokman Slim är en av grundarna till organisationen UMAM som dokumenterar Libanons kulturella och sociala historia och står bakom utställningen.

– Den har väckt starka reaktioner, säger han. Några var väldigt kritiska och hävdade att vi arbetar för att palestinier och syrier ska bli medborgare.

Libanons styre är grundat på maktdelning mellan landets olika religiösa grupper och det går inte att vara medborgare utan att räknas till någon av dem. Frågan om vilka som ska få medborgarskap är därför laddad. Och trots att antalet flyktingar har minskat i Libanon den senaste tiden har retoriken mot dem skruvats upp.

Men utställningens idé skulle kunna tillämpas i vilket land som helst, säger Lokman Slim. Spårar man kända medborgares rötter tillräckligt långt tillbaka i tiden hamnar man onekligen någon annanstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista