Michael Nyqvist i Hunter Killer
Michael Nyqvist i "Hunter Killer". Foto: Jack English/Nordisk Film
RECENSION --FILM

"Hunter Killer" – en av Michael Nyqvists sista filmer

1:22 min

Rollen som ubåtskapten i den amerikanska actionfilmen "Hunter Killer" blev en av skådespelaren Michael Nyqvists allra sista roller.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Vice"
Regissör: Donovan Marsh
Manus: Arne Schmidt och Jamie Moss
Skådespelare: Gerard Butler, Gary Oldman, Common, Michael Nyqvist m fl
Genre: Action
Betyg: 2 av 5

I "Hunter Killer" spelar spelar Michael Nyqvist ett ryskt u-båtskapten som blir räddad ur sin sjunkna farkost av en amerikansk u-båt. Som om inte det räckte för att oroa en rysk kapten så hamnar han mitt i vad som utvecklas till en rysk militärkupp, och måste bestämma sig för vem han ska lita på och vilken sida han ska stödja i det invecklade och dramatiska skeendet han hamnat i. 

Nyqvist roll är liten, men viktig. Han har inte särskilt många repliker, men en intensiv närvaro varje gång han är i bild. Lite är det som att han spelar med i en annan film än alla andra. Medan resten av skådespelarna är med i en generisk actionfilm så står han där och känner. Tar in känslorna. Sammanbiten, desperat, misstänksam. 

"Hunter Killer" är väl i övrigt mest en hyfsat okej actionfilm, som jag var oväntat road av. Men så är jag också väldigt svag för u-båtsfilmer – kanske för att det liksom är det närmsta man komma rymdfilm på jorden.

Vill man göra en politisk samtidsanalys så är det också en mycket intressant hotbild i den här filmen, för det här är en amerikansk krigsfilm med ett ovanligt varmt förhållande till den ryske presidenten. Eller vad ska man annars säga om en amerikansk actionfilm där målet för USAs flotta är att rädda den stilige ryske ledaren undan kuppmakarna. Presidenten är garanten för fred medan de som står bakom kuppen vill starta krig med USA. 

Nyqvist i all ära, det här är förstås främst Gerard Butlers film. Han är den amerikanske hjälten personifierad i sin huvudroll som befälet som alltid vet bäst. Medan vanligtvis briljante Gary Oldman verkar ha funderat över sin rolltolkning som skjutgalen militär under cirka en kafferast.

Som en liten extra bonus för alla u-båtsfetischister ackompanjeras filmens eftertexterna med monotona, nästan komiskt fetischistiska bilder på filmens u-båt. Men där fick till och med en u-båtsfilmsentusiast som jag tillräckligt, och flydde salongen. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista