Bilder föreställer SVT Dramas chef Anna Croneman.
SVT Dramas nytillträda chef Anna Croneman. Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT: Det är brist på filmarbetare på grund av ökad produktion

3:34 min

De dåliga arbetsvillkoren är en stor orsak till att filmbolagen har svårt att få tag på personal. Det säger filmarbetare till Kulturnytt. Men SVT säger att alla produktionsbolag de anlitar följer kollektivavtalen.

Det saknas filmarbetare i Sverige. En del kan förklaras av att filmutbildningarna inte erbjuder rätt sorts utbildningar, en annan förklaring är att arbetsmiljön är så dålig att filmarbetarna inte orkar med.

25-åriga filmarbetaren Tom Grenberg Filipp berättade att han undviker att arbeta på vissa produktionsbolag på grund av dålig arbetsmiljö.

– Jag vaknar ibland i panik och tänker ”var är kamerakorten? Har vi gjort det där? Är alla i tid? Man väljer att sova effektivt kanske fyra – fem timmar men sedan faller maten bort för att man tycker att man har så mycket att göra och så vidare..., säger han.

Susanne Lundberg, produktionsrådgivare på en av landets största filmfinansiärer, Film i väst, säger att det är produktionsbolagen som har det yttersta arbetsgivaransvaret.

– Vi försöker påpeka att det här behöver ni tänka på, den här avdelningen behöver mer personal och så vidare. Men det är alltid en tajt budget och man vill gärna se att så mycket som möjligt av pengarna går upp på duken, säger hon.

– Det här har alltid varit ett problem i branschen och det gör att vi tappar jättemycket kompetens när människor skaffar familj, när det hela tiden blir oplanerad övertid och annat. Och eftersom det är en frilansbransch helt och hållet är man rädd att ringa facket när inte regler och lagar efterlevs.

Vem tycker du bär ansvaret för att arbetsmiljön blir bättre i filmbranschen?

– Först och främst är det teaterförbundet som måste gå in, jag kan uppleva att de ser väl mycket mellan fingrarna. Film- och tv-producenterna borde diskutera frågan mer men även vi finansiärer, absolut.

Anna Croneman är programchef på SVT drama som beställer många film och tv-serier.

– Bristen på filmarbetare har i huvudsak att göra med ökad produktion, framförallt av tv. Det görs väldigt mycket tv just nu. Det betyder att mindre rutinerade filmarbetare hamnar i ansvarsfulla roller.

Vad ställer ni för krav, från SVT:s sida, när det gäller filmarbetares arbetsmiljö?

– Produktionsbolaget är skyldiga att följa kollektivavtalet med Teaterförbundet och det gör alla.

Så om det är produktionsbolag som missköter sig, och ni får veta det, då anlitar ni inte dem?

– Det kan ju finnas oförutsedda saker som väder eller sjukdom men i så fall ska det tecknas speciella överenskommelser med facket kring det, säger Anna Croneman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista