Robert Fux på plats i Sälen för föreställningen "Ned med vapnen!".
Robert Fux på plats i Sälen för föreställningen "Ned med vapnen!". Foto: Julius Aspman Media

Pacifistisk pjäs under "Folk och försvar"

1:18 min

Just nu pågår Folk och försvars rikskonferens i Sälen – samtidigt har Svenska freds- och Skiljedomsföreningen bjudit in en pacifistisk pjäs till orten.

Kulturhuset stadsteaterns föreställning "Ned med vapnen!" bygger på fredspristagaren Bertha von Suttners radikala roman från 1889 och den sätts upp på måndagskvällen i Sälen – samtidigt som Folk och försvars rikskonferens hålls på orten.

Eventet sker på ett hotellrum, helt utanför ordinarie konferensprogram och Robert Fux som spelar alla rollerna i föreställningen menar att författarens röst borde ha en given plats när försvaret samtalas.

– Berta von Suttner fick betala ett högt pris för att göra sin röst hörd i samhällsdebatten. Jag tänker att på en sådan här plats där man diskuterar försvarspolitik och krig kan det vara viktigt med andra perspektiv och andra vinklar, säger Robert Fux.

Men behöver man protestera mot ett seminarium på det här viset?

– Jag ser det här som en inlaga i debatten där vem som helst får vara med och delta. Idag på Folk och försvar är temat "Militärt och civilt försvar" och jag tänker att den här föreställningen är en del av det civila försvaret. Ett sätt att rusta sig själv och diskutera fredsfrågor också, inte bara krig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista