Teater Albatross turnerar med ryska revolutionen

8:42 min

Teater Albatross från Tokalynga i Halland gästspelar i Stockholm med "1917 – när klockorna stannade", en enmansföreställning med Robert Jakobsson.

- Det var väldigt märkligt att detta jättefattiga land kunde frambringa så många tankar hos så många människor under en så intensiv period, säger Robert Jakobsson, regissör och ende skådespelare i "1917 – när klockorna stannade".

Jakobsson rör sig ryckigt i scenografen Åsa Lieberaths fantasifulla scenbygge som hämtat mycket inspiration från 1920-talets sovjetiska konstruktivism. Chagalls drömska bildvärld blandas med de skarpa konturerna i Malevitj och El Lisitskijs avskalade geometriska former.

I pjästexten möter den ryska revolutionens utopiska slagord den hårda verklighet där många gick under och andra tvingades i exil. Uppsättningen "1917 - när klockorna stannade" är som en medvetandeström om en tid när allt tycktes möjligt och mycket gick i kras.

Robert Jakobsson har dessutom vävt in en parallellhandling om sin egen första kontakt med vänsterrevolutionära rörelser i Göteborg i slutet av 1960-talet.

När Teater Albatross förra året spelade ett par föreställningar på en teaterfestival i ryska Smolensk blev det ett varmt mottagande, även om Jakobsson har svårt att säga varför. Men han tror att det handlar om uppsättningens engagemang för den ryska kulturhistorien.

 - Min erfarenhet är att de flesta människor blir lite tagna av att man är intresserad av deras värld, plus att det faktum att vi kommer utifrån gör att vi vinklar det lite annorlunda än de är vana vid, säger Robert Jakobsson.

Teater Albatross spelar "1917 - när klockorna stannade" på Aliasteatern i Stockholm till den 22 januari 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista