Jonas Lund vid invigningen av performanceverket "Operation earnest voice"
Jonas Lund vid invigningen av performanceverket "Operation earnest voice" Foto: Alan Mozes

Svensk konstnär kritiseras av Brexitanhängare

2:16 min

Under veckan har Brexitdebatten rasat i Storbritannien och en av dem som hamnat mitt i hetluften är den svenska konstnären Jonas Lund. I helgen visades hans performanceverk "Operation Earnest Voice" på ett galleri i London, ett verk som väckte starka reaktioner hos Brexitanhängare.

Verket bestod av en propagandabyrå med syfte att stoppa Storbritanniens utträde ur EU.

- Byrån som jag startade pågick i fyra dagar och vi började med att bygga en kampanj för att vända om brexit, för att påverka det politiska landskapet i Storbritannien, säger Jonas Lund.

Under tiden som verket ”Operation Earnest Voice” visades gjordes tredje våningen i konstgalleriet Photographers Gallery om till kontor för propagandabyrån. Till sin hjälp anställde Jonas Lund tolv personer med tidigare erfarenhet från politisk kampanjande.

Redan innan utställningen öppnade fick galleriet kritik från Brexitanhängare. Gruppen ”Leave means leave” som arbetar för att Storbritannien ska lämna EU anklagade galleriet för att sprida politisk propaganda. "Att finansiera propaganda mot Brexit med hjälp av skattebetalarnas pengar är fel, eventuellt brottslig" skrev de på Twitter och hänvisade till att galleriet delvis är skattefinansierat.

- Egentligen handlar det om så mycket mer än Brexit, och det är främst ett konstverk inte en politisk kampanj, säger Jonas Lund.

Kritiken fick Jonas Lund att delvis ändra inriktning på verket under de två sista dagarna som det pågick. Istället för rikta sig mot Brexit blev byråns uppgift att kampanja för olika företag.

Jonas Lund som såg konstverket som ett sätt att rikta uppmärksamhet mot manipulationstaktiker på sociala medier var inte förbered på den massiva kritik som kom, även om han kan förstå att verket rörde upp känslor.

- Jag hade inte föreställt mig att det skulle bli så mycket. Jag kan förstå att man kan bli irriterad när man känner att en kulturell elit baserad i London kommer och säger att nu ska vi fixa allt, vilket inte alls är tanken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista