Behnaz Jafari i Jafar Panahis nya film "Tre Kvinnor". Foto: Folkets Bio.
Behnaz Jafari i Jafar Panahis nya film "Tre Kvinnor". Foto: Folkets Bio.

De frånvarandes kraft i Jafar Panahis nya film "Tre Kvinnor"

3:18 min

Jafar Panahi mottog pris för bästa manus vid filmfestivalen i Cannes i våras, för filmen "Tre Kvinnor". Vi har träffat Behnaz Jafari som gör huvudrollen i filmen.

Jafar Panahis senaste film heter Three faces på engelska på svenska har man valt titeln Tre kvinnor.

Och det är tre kvinnor som möter pressen i Cannes. Klipparen Mastaneh Muhajer påpekar att förbud mot filmare och andra konstutövare blir mer och mer verkningslöst.
Jafar Panahis film kommer ut och budskapet kommer ut, säger hon.

Filmen "Tre kvinnor" börjar med en scen inspelad på mobil, en ung kvinna vädjar till en berömd skådespelerska att hon ska komma till den lilla byn hon är fången i. Den unga kvinnan har blivit antagen till scenskolan i Teheran, men föräldrarna har gift bort henne och nu får hon inte lämna byn. I slutet av den korta, skakiga filmen så går hon fram till ett rep som hänger från en gren, med en ögla på, som hon trär över huvudet och så hänger hon sig. Filmen flimrar till. Tog hon verkligen sitt liv?

Den berömde skådespelaren lämnar en filminspelning och åker med Jafar Panahi till byn. Han spelar sig själv i filmen och det gör också skådespelaren Behnaz Jafari...

Hon ler en bit in i samtalet med oss journalister...

– När jag sitter här så känns det alltmer som om herr Panahi gjort en filosofisk film. Den ställer upp en ekvation, en gåta... om närvaro och frånvaro. Om kraften i det frånvarande. The power of absence.

I filmen finns skådespelare som förbjudits att verka, och skådespelare som tvingats lämna landet... men de finns kvar i folks medvetande. De beundras och det talas om dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista