Kulturprofilen överklagar domen

0:58 min

Mediernas bild av kulturprofilen Jean Claude Arnault påverkade rätten – det är försvarets argument för att HD borde pröva våldtäktsdomen mot honom.

”Jean Claude Arnault har framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster”, skriver advokat Björn Hurtig.

Den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, har nu presenterat sina argument för att Högsta domstolen, HD, ska pröva våldtäktsdomen mot honom.

En stor del av argumentationen handlar om att rätten kan ha påverkats av den negativa bilden av Aurnaults person så som den framställts i media.

Jean-Claude Arnault dömdes förra året i Svea hovrätt till två och ett halv års fängelse, men överklagade domen. För att målet ska prövas av HD krävs att prövningstillstånd beviljas, vilket ges om domen kan bli prejudicerande eller om synnerliga skäl föreligger.

Arnault har nu via sin advokat Björn Hurtig lämnat lämnat in ett 29 sidor långt dokumentet där han framlägger argumenten för att saken ska prövas.

Hurtig skriver bland annat att rätten kan ha påverkats av hur fallet och turerna kring Svenska Akademien behandlats i media.

Arnault polisanmäldes först efter DN:s publicering, och medierapporteringen, skriver Hurtig, har inneburit ett fullständigt ”tillintetgörande av hans person”.

Hurtig menar också att målsägandens förmåga att uttrycka sig har haft inverkan på hur rätten dömt Arnault.

”Hon har skrivit berättelse om hårdfört sexuellt beteende som professionell författare. Jean Claude Arnault har i media – före, under och efter – rättegångarna i underrätterna framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster.”

Vidare bör HD beakta att målet ”har kommit bli av betydelse och intresse långt utöver vad som är normalt”.

Arnault har hela tiden nekat till anklagelserna och står fast vid att han är oskyldigt dömd.

HD meddelar inom tre veckor om prövningstillstånd beviljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista