Tuva Novotny vill avdramatisera ämnet psykisk ohälsa

2:42 min

Efter över 20 år som skådespelare har Tuva Novotny blivit filmregissör. Och det med besked. Förutom komedin "Britt Marie var här", som hade premiär i helgen, har hon också regisserat norska dramat "Blind spot", en berättelse om psykisk ohälsa som hon har skrivit själv.

Blind spot tävlar om det nordiska filmpriset på Göteborgs filmfestival, och Tuva Novotny hoppas att filmen kan göra det lättare att prata om hur man mår.

– Jag har en personlig mission av att avdramatisera ämnet, för att jag själv upplever att jag har fått så mycket hjälp av det, att det blir så mycket lättare i livet om man pratar om det.

"Blind Spot" eller "Blindsone" som den heter på norska utspelar sig under några timmar i tonåringen Theas och hennes familjs liv. Vi får följa henne från träningen och hem, en eftermiddag som slutar på sjukhuset, när föräldrarna försöker förstå att deras dotter velat skada sig själv. Titeln syftar på den blinda fläck som psykisk ohälsa kan bli om man inte låtsas om den.

– Det är helt bananas att vi är så upptagna med att träna våra kroppar till maximal kapacitet, att träna våra hjärnor, men att det finns fortfarande ett stigma i att gå i terapi.

"Blind spot" skiljer sig en hel del från "Britt Marie var här", som har Fredrik Backmans roman som förlaga. Men Tuva Novotny tycker att det finns likheter. Huvudpersonerna står bägge inför stora livsval.

– De behöver lära sig att de kan leva vidare med det, så på det sättet kan jag känna att jag har med mig själv i bägge filmerna. Men de vänder sig till helt olika publik. Det är inte alla som orkar gå och se en film om mental ohälsa, så där är Britt Marie en mer tillgänglig film.

Att Tuva Novotny kommer med två filmer på kort tid är typiskt för hennes arbetstakt. Efter att ha skrivit berättelser hela livet ligger det nu en hel hög manus och väntar på kontoret, säger Tuva Novotny.

– Jag fungerar så att får jag en historia i huvudet så skriver jag ut den. Så det är det stora skämtet på Nordisk film där jag sitter att om jag säger att jag har en idé säger de "neeeeej" för att de vet att det ganska snabbt blir något.

Redan i år hoppas hon kunna sätta igång med sin tredje film, en berättelse som hon inte vill berätta för mycket om.

– Den kanske inte är supertillgänglig men jag tycker den är viktig. Den handlar om mänsklig biologi och är ganska barnprogramsaktig, så på så sätt tillgänglig kanske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista