Skånska kulturarbetare kritiserar nedskärningar

1:55 min

Minskade kulturbidrag från Region Skåne har väckt starka känslor bland regionens kulturutövare.

I går fick de ansvariga själva sätta sig på stadsteaterns scen i Malmö och svara för sina beslut.

– Alla är väldigt arga, och många är väldigt uppgivna. Men vi gick snabbt samman för att påverka detta, och kanalisera alla känslorna, säger Marie Parker Shaw, regissör och konstnärlig ledare för Månteatern i Lund, som var en av initiativtagarna.

Nästan 20 miljoner kronor ska region Skåne spara på kulturen i år, bland annat genom att stoppa de utvecklingsbidrag som många mindre kulturutövare är beroende av. Som en konsekvens av det minskar också de statliga kulturbidragen.

Beslutet har väckt starka känslor bland Skånes fria kulturarbetare, som bland annat startat Nätverket för skånsk scenkonst, som i går alltså arrangerade en debatt med hopp om få till en dialog.

I publiken satt minst 200 kulturintresserade och på scenen stod tio stolar - med politiker, tjänstemän och kulturutövare. Magnus Lunderquist, kristdemokratisk ordförande i Region Skånes kulturnämnd var den som försvarade nedskärningarna.

– Förstår deras frustration. Men vi har en begränsad säck med pengar. Här måste vi politiker ta ett helhetsperspektiv och i det här fallet har vi i Alliansen valt att prioritera primärvården som behöver mer resurser. Det tror jag majoriteten i Skåne förstår, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista