FOLK OCH KULTUR 2019

Utmaningar för kultursektorn när befolkningen blir äldre

2:20 min

En fråga på bordet när det kulturpolitiska konventet Folk och kultur i dag drar igång i Eskilstuna, är hur satsningar på lokal och regional kultur ska hänga med när befolkningen ökar – och blir allt äldre.

Nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att en stor befolkningsökning är att vänta. Enligt prognosen når Sverige 11 miljoner invånare år 2024. Samtidigt ökar andelen äldre och barn och unga, vilket påverkar hur många som kan arbeta inom och bidra till kultursektorn.

– Vi kommer att stå för svåra utmaningar framöver, med en åldrande befolkning och många barn och unga, där en ganska liten andel av befolkningen är de som både ska arbeta och betala skatt. Det gäller inte bara kulturverksamhet utan all offentlig verksamhet, säger Maria Jacobsson, kulturexpert på SKL, som menar att de kommande förändringarna ställer krav på nya arbetssätt.

– Från SKL:s sida brukar vi titta på att vi dels behöver jobba längre, men också på att vi måste använda olika digitala satsningar för att kunna erbjuda en bra verksamhet, säger hon.

Fler äldre och barn påverkar också behovet av exempelvis förskolor och sjukvård. Men enligt Maria Jacobsson behöver det inte betyda att kommunerna och regionernas satsningar på kultur blir lidande. Hon menar att de snarare ser ett värde i att satsa på kultur, eftersom också kultur kan bidra till en mer aktiv och i förlängningen mer hälsosam befolkning.

– Hittills har både kommuner och regioner fortsatt att öka sina budgetar när det gäller bidrag till kulturverksamheter, säger hon. Och det gör man för att man vill kunna erbjuda sina invånare en bra och aktiv fritid.

Folk och kultur pågår i Eskilstuna 6-9 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista