FRANCOIS OZON
Filmregissören François Ozon. Foto: Stina Stjernkvist/TT

François Ozon på Berlins filmfestival - om utnyttjade barn

1:50 min

Efter att tusentals fall av katolska präster som utnyttjat barn avslöjats runt om i världen har nu Frankrike fått ett av sina största rättsfall. Grace a dieu av den franske regissören Francois Ozon följer tre av offren.

Ärkebiskopen i Lyon står åtalad för att inte ha agerat mot en präst som erkänt att han förgripit sig på barn. Med bara några veckor kvar till dom faller kommer en redan på förhand omdebatterad film, Grace a dieu  av den franske regissören Francois Ozon. Den följer tre av offrena i Lyon, nu vuxna, i deras försök att få förövaren bort från sin prästtjänst.

I helgen hade filmen sin världspremiär på filmfestivalen i Berlin. Troligen blir det en visning i Vatikanen framöver. Samtidigt har det varit många påtryckningar i Frankrike att stoppa filmen, kanske också för att det är den första franska spelfilmen om pedofilfallen inom katolska kyrkan.

Francois Ozon säger att hans film Grace a dieu är gjord i allmänheten intresse och därför ska han göra sitt bästa för att sprida den. Den 20 februari går filmen upp på bio i Frankrike, men den som vill se filmen i Sverige får vänta till i höst.

Mer om Ozon blir det i P1 Kultur som delvis sänds just från filmfestivalen i Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista