Stellan Skarsgård. Foto: AP/TT
Stellan Skarsgård. Foto: AP/TT

Stellan Skarsgård kritisk till rapporteringen om Liam Neeson

2:16 min

En rad kollegor till den skådespelaren Liam Neeson har gått ut och försvarat honom mot kritiken efter en intervju i tidningen The independent förra veckan. Stellan Skarsgård är kritisk till rapporteringen.

Neeson berättade, angående hämndtemat i hans nya film "Cold pursuit", om hur han för många år sedan själv fick ett våldsamt hämndbegär färgat av grovt rasistiska idéer mot svarta efter att en vän till honom blivit våldtagen, tankar han säger sig skämmas över.

Uttalandet har skapat mycket ilska och kritik och fick filmbolaget att ställa in ett evenemang inför lanseringen.

I helgen försvarade kollegan Stellan Skarsgård Liam Neeson under en presskonferens för den norska filmen "Ut og stjaele hester" som visas på Berlinale.

– Det är en ganska fruktansvärd värld att leva i om man ska straffas, inte bara för sina gärningar, utan för vad man säger, vad man tänker och att man straffas till och med av vad folk tror att man tänker, säger Stellan Skarsgård.

Påverkar det dig när du blir intervjuad?

– Jag säger vad jag tycker. Jag är försiktig när jag formulerar mig på ett helt annat sätt nu än vad jag var för några år sedan. Om jag ska säga något allvarligt så försöker jag säga det i tweetlängd. En tanke som är så stor att den inte får plats i en tweet är farlig att leverera, säger Skarsgård och fortsätter.

– Journalisterna kan skriva en väldigt bra artikel, men sen blir det en rubrik som färgar allt. Rubriken för Liam Neeson har varit "rasist" och "Neeson" tillsammans och då spelar det ingen roll vad han säger.

"Cold pursuit" med Liam Neeson är en nyinspelning som den norska regissören Hans Petter Moland har gjort av sin egen film En iskall jävel, där Stellan Skarsgård spelade huvudrollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista