Författaren Hans Erik Engqvist har avlidit, 84 år gammal.

Hans Erik Engqvist debuterade med ungdomsromanen "Rymmarna" 1978 och skrev totalt ett 40-tal barn- och ungdomsböcker under sin författarkarriär.

Han har bland annat skrivit böckerna om fotbollslaget Bråberga IF. Även "Tröja nummer 10", för vilken han blev Augustnominerad 2004, handlade om en pojke som spelade fotboll men också om hans första förälskelse. Hans bortgång bekräftas av familjen för TT.

"Spelet outtömliga variationsrikedom och dramatik är i boken en bild för själva livet" skrev Augustjuryn.

Rod Bengtsson var Engqvists förläggare på Bonnier Carlsen bokförlag under de senare åren av hans författarkarriär. Han minns en empatisk man som levde för skrivandet.

- Hans-Erik var en överraskningarnas man och en lite annorlunda författare. Han hade en fantastisk empati som var en viktig del i hans liv. Han var en väldigt fin person i ordets absolut rätta bemärkelse, säger Rod Bengtsson till TT.

- Det är väldigt glada minnen jag har av honom, även om det är sorgligt att han gått bort. Jag tyckte väldigt mycket om honom.

Hans Erik Engqvist hör till några av landets mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och satt i Svenska barnboksakademien under många år. Han har belönats med flertalet priser för sina verk, bland annat Nils Holgersson-plaketten och Vita rosen-priset. Hans Erik Engqvist blev 84 år gammal.


Mia Holmberg Karlsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista