En filminspelning.
En filminspelning. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter larm om brist på arbetskraft – nya svenska filmutbildningar

2:02 min

Det är boom i filmbranschen och brist på filmarbetare med rätt kompetens.

Det beror bland annat på att det görs fler tv-serier som tar längre tid att producera, att internationella bolag som Netflix och HBO satsar på lokalt producerat material och därför kommer hit för att göra film och tv.

Men det beror också på att tekniken utvecklas och att det därför krävs fler tekniska specialister och större team bakom kameran nu än på Ingmar Bergmans tid.

Men de filmutbildningar som finns fokuserar mest på det konstnärliga medan den personal som behövs är teknisk, praktisk och administrativ. 

Nu är det klart att tre nya filmarbetarutbildningar startar, på tre olika håll i landet. I Kalix, i Stockholm och i Trollhättan.

De ska bland annat utbilda till roller som produktionsledare, platschef och scripta.

Charlotte Gimfalk är utbildningsledare för filmarbetarutbildningen i Stockholm och en av de personer som har varit med och tagit fram två av de nya utbildningarna. 

-Vi behöver ett komplement till filmskolor som utbildar kreativa nyckelfunktioner, regissör producent, fotograf, klippare och manus. Med dagens stora, komplexa, internationella produktioner behövs det många fler teamfunktioner och de är väldigt utkristaliserade och behöver bli egna yrken och det är de vi utbildar mot i den här typen av utbildning.

-Räcker de här utbildningar som har blivit klara i dag för att fylla bristen på folk i filmbranschen?

-det här är en bra början men det räcker inte, med den mängden produktioner vi har i dag behövs ännu fler filmarbetare.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista