Arbetsförmedlingens entré i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.

Färre kulturarbetare inskrivna på Arbetsförmedlingen

1:55 min

Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen Kultur Media minskar mer än på arbetsmarknaden i stort. Men det betyder inte nödvändigtvis att kulturarbetarna fått jobb i sin egen bransch.

Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark, och det totala antalet inskrivna arbetslösa har minskat med 5,5% från förra året. Överraskande nog är minskningen ännu större i kultur- och mediebranschen, där motsvarande siffra är 8,9%. Men den positiva trenden till trots, så beror minskningen inte nödvändigtvis på att kulturarbetare fått jobb inom just sin bransch. 

- Arbetssökande inom kultur och media har en bakgrund som gör att de står sig väldigt bra i konkurrensen om samtliga jobb på arbetsmarknaden. Så det är fler som gått ut i jobb, men inte bara till kultur- och medieområdet, utan även inom andra yrken och andra branscher, säger Stefan Popovic, avdelningschef på Arbetsförmedlingen. 

Några av orsakerna till att kulturarbetare lämnar kulturen är den fortsatt tuffa konkurrensen inom vissa yrkesgrupper, och att det generellt är svårt att få stabila anställningar. 

- Det är svårt att få ett fast fotfäste inom media och kultur, så man försörjer sig även inom andra yrken utanför. Men man söker sig gärna tillbaka när möjlighet finns, säger Stefan Popovic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista