Eld och lågor
RECENSION - FILM

"Eld och lågor" – en sprakande saga om rivaliserande nöjesfält

2:44 min

RECENSION. "Eld och lågor" bygger på en sann historia om nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Vår recensent Jenny Teleman är inte eld och lågor inför filmen.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Eld och lågor
Regi: Björn Stein och Måns Mårlind
I rollerna: Pernilla August, Frida Gustavsson, Albin Grenholm m.fl.

Jenny Teleman, vad blev det av historien om rivalerna som blev kära och gifte sig?

Det blev en banan- och hallonmuffin med extra regnbågsströssel, glitter på toppen och ovanpå glittret en liten älva som dansar i vårsol.

Vilket betyder?

Mycket scenografi, fullt fantasipådrag med parasoller, lyktor, hängslen och pilsnerflaskor. Inget man byggt upp för att skapa en viss tidsatmosfär utan ett rent sagoslott, en lek, ett lyckligt skämt, en rekvisitafest, bland mintgröna krusidullfasader som utgör Gröna Lund idag.

Vad handlar den om?

Ett litet nöjesfält på 40-talet. Fattigt, men roligt, skitigt och hembyggt konkurrerar sen decennier med Gröna Lund rakt över gatan en småborgerligare, mer sidendoftande historia. Över Gröna Lund härskar Robert Gustafsson och över nöjesfältet Lennart Jähkel. Så blir deras barn förälskade.

Och strösslat över denna desserttallrik ligger rent tekniska tjusiga dataanimerade effekter, som man sett från regiparet tidigare. Glitterhjärtan formas i luften, och kärleksbrev knycklar ihop sig och trippar fram över golvet. Så en historia där rekvisitan, formen har huvudrollen,själv historien, tiden och gestalterna är rekvisita, och så kan man ju göra, det blev fint. Färgglatt kan man säga.

Så vad du tycker om det?

Ja, alltså tycka och tycka, ibland ska kritikern inte det. Utan försöka klura ut vilken värld man försökt skapa och göra sitt bästa för att kliva in i den. En saga, en klackspark, en milt ironisk vi älskar reklamfilms- nostaligisockervaddsklubba. Men här finns också ett spår om psykisk ohälsa och där är jag mest jag med när en depression får leka med alla effekter, och huvudpersonen dottern Ninni sitter täckt av tjock kall fallande snö i sitt sovrum eller bara långsamt sjunker ner genom marken en bullrig tivolikväll. Men nästan hela tiden är jag i ett annat modus, som är nä men titta vad fint de byggt! å vilken söt klänning! Nämen vilken rolig eldgrej! Och titta där kommer Pernilla August. Möjligen var det inte helt meningen.

Eld och lågor har svensk biopremiär 14 februari 2019.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista