Fruktlös kulturprotest – Region Skåne antog besparingar

Nätverket för Skånsk scenkonst och andra kulturarbetare överlämnade idag knappt 4000 namnunderskrifter till politikerna i Region Skånes kulturnämnd i protest mot regionens nedskärningar av kulturbidragen.

Men det hjälpte inte, idag antog kulturnämnden slutgiltigt 2019 års budget som innebär bland annat att de sökbara utvecklingsbidragen på 8.5 miljoner slopas i år – bidrag som många mindre teatergrupper och andra kulturutövare tidigare år varit mottagare av.

Även potten av särskilda utvecklingsmedel fryses. Den innehöll förra året 11.6 miljoner, pengar som använts för riktade satsningar på tex digital utveckling och kulturella och kreativa näringar och internationella samarbeten . Därutöver ska kulturförvaltningens administration spara 3 miljoner.

Totalt ska Region Skånes kulturnämnd spara 17.1 miljoner, med uteblivna uppräkningar blir det runt 20 miljoner.
Som konsekvens av att Region Skåne dragit ner sin kulturbudget har även Statens kulturråd minskat sitt kulturbidrag till Skåne med 1 procent eller motsvarande 2 miljoner.

Nätverket för skånsk scenkonst består av en rad teatergrupper, föreningar och institutioner från det skånska kulturlivet.

– Vi var på plats idag för att representera alla 3927 som har skrivit under Kulturdeklaration Skåne. Vi är många som drabbas av nedskärningarna och som ogillar beslutet, säger Amanda Lindblad, teaterproducent på Banditsagor.

Vid kulturnämndens sammanträde redogjorde också kulturchef Gitte Wille för en risk- och  konsekvensanalys av beslutade nedskärningar. Bland annat pekade hon på att besparingar på sikt kan påverka relationer till till exempel kommunerna, som kan få ökat söktryck när möjligheterna att söka pengar från Region Skåne minskat. Förra året delade kulturnämnden ut 8,5 miljoner i utvecklingsbidrag till 56 kulturprojekt. När utvecklingsbidraget i år inte kan sökas betyder det risken finns för en minskad produktionsvolym eller att verksamheter flyttar till annan region, redogjorde kulturchefen.

När det gäller de tre miljonerna som kulturförvaltningens administration ska spara, så betyder det enligt kulturchefen att tre tjänster måste bort. Gitte Wille uppger till Sveriges Radio att hon inte tror att det kan lösas genom naturliga avgångar.

Som Sveriges Radio tidigare rapporterat så skonas de runt 80 mottagare som får verksamhetsbidrag. De får behålla samma summa som man fick 2018, men får däremot ingen uppräkning för löner och prisökningar.

Kulturnämnden kommer använda 2019 åt att göra en genomlysning av bidragsstrukturen och villkoren för bidrag. Kulturförvaltningen ska återkomma med förslag på eventuella prioriteringar för budget 2020.

– För oss i Alliansen så är det viktigt att fortsätta arbetet med att skapa förutsättningar för att göra konst och kultur tillgängligt för alla. Vi anser fortfarande att vi har stora möjligheter att göra detta men behöver göra en genomlysning av bidragsstrukturen, säger Magnus Lunderquist (KD) ordförande i Region Skånes kulturnämnd i ett pressmeddelande.

Vid nämndmötet där alliansens budget antogs, reserverade sig V medan SD och S lade ner sina röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista