Stark kritik mot minskat stöd till jazzen

2:05 min

Nu är det klart vilka musikarrangörer som får verksamhetsstöd från Kulturrådet. Riksförbundet Svensk Jazz är mycket kritiska, då 13 av deras medlemmar helt förlorar sina bidrag.

Trollhättan Jazzförening har länge fått statligt stöd för sin verksamhet, men är nu är de en av de tretton jazzföreningar som blir utan stöd.

– Det är helt ofattbart. Vi är många ideella som arbetar för att få hit bra jazzmusiker till Trollhättan. Hur ska det gå nu? Och hur ska vi dessutom kunna betala riktiga gager? Det känns som att det blir en annan tid nu, säger Christina Alfredsson, ordförande i Trollhättan Jazzförening.

I år hade 350 musikarrangörer runt om i landet ansökt om verksamhetsstöd från Kulturrådet. Totalt fördelades omkring 32 miljoner kronor, vilket är en ökning på ungefär 1,2 miljoner jämfört med i fjol. Enligt riksförbundet Svensk Jazz är Kulturrådets beslut att dra in stödet till de tretton medlemsföreningarna potentiellt förödande, och ett dråpslag för den svenska jazzen i stort. Några av de andra föreningar som blir av med stödet är Olofström Jazzklubb, Söderhamns Jazzklubb och Föreningen Jazzligan i Fagersta. 

– Det känns ju som att jazzen inte har så stort utrymme i Kulturrådet, och speciellt inte jazzen på landsorten, säger Christina Alfredsson från Trollhättan Jazzförening.

Nytt för i år är att Kulturrådet själva granskar alla ansökningar som kommit in. Tidigare har vissa riksförbund, som Svensk Jazz, gjort samlade ansökningar och sedan fördelat pengarna mellan sina medlemmar.

– När vi har gjort det så har vi kunnat konstatera att det finns jättemånga spännande projekt och verksamheter som väl svarar mot våra mål och kriterier, och våra begränsade medel gör tyvärr att andra verksamheter inte kan prioriteras. Tyvärr är det vissa ansökningar som inte får bidrag och som inte stod sig i konkurrensen, säger Veronica Lampa Lönnbro, enhetschef på Kulturrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista