Mötet om Nobelprisets framtid

1:13 min

På tisdag förmiddag samlades Nobelstiftelsen till ett möte för att diskutera om det skulle delas ut något nobelpris i litteratur i år.

Så här lät det inför mötet.

Tumultet kring Svenska Akademien ledde – som bekant - till att inget pris delades ut förra året. I dag sammanträder Nobelstiftelsen för att om möjligt fatta beslut för Nobelpriset i litteratur 2019.

– Jag tror att man måste se över sina regelverk och fundera över hur de fungerar och använda den här krisen till att göra någonting bättre. Gör man det då kommer det också kunna bli bra och vi kommer kunna komma igenom detta, sa Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med P1 Morgon i december.

I december ansåg Lars Heikensten i en intervju med P1 Morgon att det fortfarande fanns en hel del kvar att önska av Akademien.

Sedan dess har Katarina Frostenson och Sara Danius lämnat akademien, flera nya ledamöter har tillträtt och några av avhopparna har återtagit sina platser.

Svenska Akademiens ambition har varit att dela ut både 2018 och 2019 års pris i år. Ständige sekreterare Anders Olsson sa till TT i fredags att om inget besked kommer under onsdagen "får vi ta upp det i Akademien och bestämma oss för om vi ska gå i konfrontation. Det skulle kännas väldigt, väldigt tråkigt".

Vad denna konfrontation skulle bestå av framgår inte. Återstår nu att se om det blir ett, två eller noll Nobelpris i litteratur 2019.