RECENSION - LITTERATUR

Bit ihop och läs "Överstinnan" – om att fostras i fruktan

2:36 min

RECENSION. Rosa Liksoms prosa är både stilsäker och osentimental. I sin nya roman "Överstinnan" skildrar hon fascismens framväxt i Finland på 1930-talet. Katarina Wikars har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Överstinnan
Originaltitel: Everstinna
Författare: Rosa Liksom (Ani Ylävaara)
Översättning: Janina Orlov

Det är en ond berättelse hon skriver fram, Rosa Liksom, om en flicka uppväxt i 1900-talets norra Finland, i hatets och hämndens tid, i en familj präglad av både av gammallaestadianer, tysk nazism och rysshat. Piskad av modern till underkastelse, våldtagen som ung, förtrollad av fascismens disciplin, ur askan i elden gifter hon sig med den trettio år äldre Översten som misshandlar henne i årtionden intill medvetslöshet och missfall, en kvinna fastnitad i sitt öde, som söker ett enda svar på alla sina frågor. Sent omsider skapar hon ett nytt liv som lärarinna i ödemarken med en fyrtio år yngre man. Och börjar författa med rådet: ”Skriv som en slaktare så blir det bra”.

Det är bitvis fasansfullt men det är bara att bita ihop och läsa. Och ibland så svalkar själva ödemarkskärret

Genom denna gamla överstinnas sista monolog eller inre tankeström speglar Rosa Liksom krigshistorien, tyskvännerna, rädslan för kommunisterna, antisemitismen, ögontjäneriet, anpassningen efter kriget. Så har jag alltid berättat det säger överstinnan på livets slutraka. ”Glädjen med livet som gått är att det aldrig kommer åter”.

Överstinnan där uppe i Rovaniemi har en förebild, författaren Annikki Kariniemi, det är ingen biografi utan den har mer en historisk person som ram. Rosa Liksom har själv sagt i intervjuer att hon med en parallell till idag ville skildra fascismens framväxt i Finland under 1930-talet.  

Hon har skrivit denna roman på meänkieli, tornedalsfinska, och det på en prosa lika svettig och skitig som själva kriget. Det är bitvis fasansfullt men det är bara att bita ihop och läsa. Och ibland så svalkar själva ödemarkskärret.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista