Michael Jackson-fans vill stoppa dokumentärfilm

3:17 min

Michael Jacksons fans har lanserat en kampanj för att stoppa dokumentärfilmen "Leaving neverland" som får svensk premiär på SVT på söndag, med hashtaggen MJinnocent.

I den omdebatterade filmen berättar två män om sexuella övergrepp som artisten ska ha utsatt dem för som barn.

Nu kritiserar svenska Michael Jackson-fans SVT för att man visar filmen. Den bryter mot pressetiska reglerna, det säger Lotta Segerqvist som är Michael Jackson-imitatör och en av de drivande bakom fanklubben King of pop fans Sweden.

– Den är partisk för att motparten inte får komma till tals och det finns inga bevis av vad de här två männen säger i filmen, säger hon.

I ett brev publicerat på Facebook som är riktat till medierna skriver fanklubben King of pop fans Sweden att de "fördömer" filmen och att den inte borde sändas.

Anledningen skriver de är att filmens producent Dan Reed inte har gett Michael Jacksons familj eller nära vänner möjlighet att få bemöta anklagelserna från de två männen: Wade Robson och Jimmy Safechuck.

Enligt Lotta Segerqvist ska fanklubben anmäla programmet till granskningsnämnden.

– Det har vi förberett, filmen måste tyvärr sändas först. Men vi ska absolut bemöta detta så långt vi kan.

Ansvarig utgivare på SVT Ingemar Persson håller inte med om att filmen strider mot de regler som SVT har att förhålla sig till.

Enligt honom framgår det att Michael Jackson friades från liknande anklagelser i domstol 2005 och att en av filmens huvudpersoner Wade Robson då vittnade till fördel för Michael Jackson, men sedan har ändrat sin berättelse.

Att ingen från Michael Jacksons dödsbo, The Michael Jackson estate, till exempel får bemöta anklagelserna är inte heller ett problem, säger Ingemar Persson.

– Det är ingen sådan film alls, filmen är gjord ur pojkarnas perspektiv. Den är inte upplagd så att de borde ha intervjuats.

Varför då, det är väl rimligt att bägge sidor får komma till tals?

– Jo, men Michael Jackson estate är inte tilltalade på det sättet som man verkar tro. Däremot redovisar filmen väldigt tydligt att det finns andra synpunkter.

SVT kommer att förse filmen med en inledande text som sätter den i ett sammanhang.

Sedan de två avsnitten haft premiär på HBO i USA har det rapporterats om radiostationer och DJ:s som slutar spela Michael Jacksons musik. Men Lotta Segerqvist vill inte svara på om hon är orolig för det kan innebära att hon kan få färre uppdrag som Michael Jackson-imitatör.

– Det enda jag kan säga är att jag kommer att tro på Michaels musik, hans musik kommer att leva oavsett vad folk säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista