Svårt att hitta klassisk musik på strömningstjänsterna

2:26 min

Det är svårt att hitta det du söker på de stora musikströmningsjänsterna som Spotify och Apple music, om du lyssnar på klassisk musik. Tjänsterna är skapade för populärmusik, och all västerländsk musik fram till 1900-talets början buntas ihop till en genre och det är ”klassiskt”.

 Vi har hundratals år av musik som inte har något gemensamt som buntas ihop. Det är som om du skulle ta LL Cool J, Spice girls och Metallica i samma genre av musik, för att de är band från 90-talet. Det är bisarrt och funkar helt enkelt inte, säger musikprofessor Ben Charles på Tarleton state university i Texas. 

Han säger att de stora strömningstjänsterna i dag sviker de klassiska musiklyssnare som inte är experter och vet exakt vad de vill ha.

Men förklaringarna till att det är svårt att hitta bland den klassiska musiken på tjänster som Spotify är flera. Eftersom klassisk musik ofta har en kompositör och en utförare, en orkester till exempel, har det funnits olika tolkningar om vem som är ”artisten”. Verken har av tradition också olika namn på olika språk och det finns inget enhetligt system kring vilket språk man ska lägga in ett verk på.

Det är skivbolagen som lägger in musiken, efter strömningstjänsternas manualer. Håkan Lagerqvist är VD för skivbolaget Naxos i Sverige. Han säger att det skulle behövas en mer avancerad sökfunktion om det ska bli lättare att hitta.

– De här större digitala plattformarna ger inte det utrymmet riktigt att söka så specificerat som man skulle vilja göra.

Kulturnytt söker Spotify. Apple music vill inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista