Erik Lundin: Det chockar en inte längre när man får dödsbud

14 min

"Zebrapojken" heter rapparen Erik Lundins första fullängdare. Den handlar om framgången, men också om sorgen efter att ha förlorat vänner.

Erik Lundin har känts som en bärande byggsten i svensk musik sedan genombrottet med låten "Suedi" 2015, men faktum är att debutalbumet dröjt, ända fram till nu. På fredag släpps Erik Lundins första fullängdare, "Zebrapojken".

– På en begravningen frågade min mamma prästinnan om hur barn sörjer. Randigt, svarade prästen. På en annan begravning träffade jag en kille som var psykolog eller någonting. Han hade hand om något som hette zebragruppen, för de hade varit med om traumatiska upplevelser och lever i det randiga, säger Erik Lundin och fortsätter.

– Det passade in på det som jag ville berätta om på skivan: tillbakablickar och var jag står nu. Och även att hantera att det går så bra som det gör, samtidigt som man vill hantera sorg.

Synsättet att leva randigt är något som Erik Lundin efterlever.

– Jag försöker leva så randigt som möjligt. Jag försöker vara så lycklig som möjlig och njuta, samtidigt som jag sörjer människor som har gått bort, istället för att vara i gråzonen, säger Erik Lundin.

På spåret, "Nu dom frågar", beskriver Erik Lundin ett då och ett nu. Och samtidigt handlar texten om någonting som inte alls har förändrats.

Men hur har du förändrats?

– Det chockar en inte längre när man får dödsbud och det är hemskt. Man har väl bara så mycket på chockeringskontot och det känns övertrasserat. Det är fortfarande hemskt, men det tär in

te lika mycket. Det är väl en självbevarelsedrift, skulle jag tro, säger han.

Hör hela intervjun i klippet ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista