Tysk app utmanar strömningstjänsterna om klassiska musiklyssnare

2:32 min

Det är svårt att hitta klassisk musik på de stora musikströmningstjänsterna. Men det finns nischade tjänster som riktar sig till klassiska musiklyssnare. Tjänsten Idagio nådde i januari en miljon nedladdningar.

En av grundarna bakom tjänsten heter Till Janczukowicz, han säger att klassisk musik är så pass liten del av intäkterna för de stora tjänsterna att de inte tjänar på att anpassa sig

– Eftersom den klassiska musiken bara står för ungefär fem procent av intäkterna från musiklyssnande så är genren inte tillräckligt stor för att de stora strömningstjänsterna ska ändra sin struktur. Men det är en tillräckligt stor musikgenre för att de vill att den ska finnas där.

Tjänsten Idagio är uppbyggd speciellt för klassisk musik. Om man söker på en kompositör får man upp en lista på tonsättarens verk i bokstavsordning. Man kan också välja att sortera på inspelningar till exempel. Grundaren Till Janczukowicz är en före detta manager för klassiska musiker.

-Jag insåg att de artister jag företrädde inte nådde publiken eftersom det är så svårt att hitta på de stora digitala musikplattformarna.

Ben Charles, som är musikprofessor på Tarleton state university, säger att han tycker att de stora strömningstjänsterna sviker klassiska lyssnare. Men han säger att han inte vill ha ännu en prenumeration på en musikströmningstjänst bara för klassisk musik.

– Visst det finns säkert en mindre musiktjänst där ute som är bra men att teckna ännu ett abonnemang, det är jag inte intresserad av. Dessutom tror inte jag att den vanliga lyssnaren, som inte är en nörd, kommer att vilja prenumerera på ytterligare en streamingtjänst.

Spotify säger i en skriftlig kommentar till Kulturnytt att de jobbar med det här problemet och att deras målsättning är att klassisk musik ska ha ett hem på Spotify.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista