Erik Lundin har gjort årets bästa svenska album

3:10 min

RECENSION. Den hyllade rapparen Erik Lundins "Zebrapojken" är mästerlig, tycker Tina Mehrafzoon.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Erik Lundins "Zebrapojken" är hans debutalbum. Det sägs att den måste träna på något i 10 000 timmar innan man kan kalla sig för ett proffs. Men Erik Lundin gjorde sina 10 000 timmar för länge sedan.

Musikaliskt är det färre samplingar, beatsen ligger på fina ljudmattor som skapar en lugnare atmosfär. Och det behövs för vissa texter är riktigt tunga. Erik Lundin har alltid varit självbiografisk, men kanske aldrig så känslig.

Författaren Karin Thunberg har beskrivit barns sorg som randig. Något som Erik Lundin kunde känna igen sig i. Att gå in och ut ur sorgen, kunna vara glad ena stunden och sen i nästa känna ledsamhet.

2016 var Erik Lundin herren på succétäppan. Två EP:er, P3 Guld-pris och grammisar. Hans låttexter används i skolundervisningar och på kultursidorna skrevs det inte ett ont ord om rapparen från västerort.

När han kliver av scenen går Erik på begravningar.

Textraderna om de nära och käras död är inte bara sorglig. Erik Lundins berättarförmåga är så vass att det nästan känns kliniskt och kallt. Jag får liksom gåshud. 

Men så kommer upplyftande spår som "Jag räcker", där det är hoppfullt och ganska roligt, jag kommer på mig själv med att fnissa när Erik Lundin rappar om att spana in tjejer på dejtingappen Tinder.

Lyssnaren kommer upp till ytan och får dra ett djupt andetag.

Låten "Nu dom frågar" är ett fantastiskt spår. Musikaliskt storslagen och Eriks mun går som en kulspruta - vilket i sammanhanget kan uppfattas som osmaklig jämförelse då hela albumet genomsyras av förlusterna Erik varit med om bland annat på grund av skottlossningar.

Erik Lundin laddar sina låtar med verklighet, sanning och viktigast av allt - hopp.

Hans respekt för och skicklighet med ord är den finaste konsten vi har i modern svensk kultur.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista