Svenska körer sjunger för klimatet

1:38 min

I samband med dagens globala klimatstrejk samlas körer runt om i landet för att sjunga för klimatet som en del av initiativet Choirs For Future.

Greta Thunbergs klimatrörelse Fridays For Future får nu sällskap av initiativet Choirs For Future. I samband med den globala klimatstrejk som anordnas i dag har 27 svenska körer gått samman för att stötta strejken och sjunga för klimatet på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm.

Under dagen anordnas flera Choirs For Future-manifestationer runt om i landet, däribland i Örebro, Göteborg och Kalmar.

– Jag tror att det här är ett bra sätt att engagera fler människor i klimatfrågan, säger körledaren Maria Peters, en av initiativtagarna till Choirs For Future.

– Vi får dit människor som kanske inte skulle ha kommit dit annars. Men när de ska dit med sin kör tar de steget att faktiskt gå till en demonstration.

Maria Peters tror att sång kan skapa en känsla för klimatfrågan, och att känslor kan vara lika nödvändiga som fakta.

– Vi tror att om man känner något så är sannolikheten större att man också gör något, säger hon.

Bland låtarna på körernas repertoar finns "Washington" av Säkert och Patti Smiths version av Neil Young-låten "After the goldrush".

I samband med klimatdemonstrationen på Mynttorget uppträder förutom körerna också artister som Petra Marklund och Tjuvjakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista