Sveriges Radios Romanpris 2019

Här är bokcirklarna som ska utse vinnaren av Romanpriset

2:29 min

Fyra bokcirklar har valts ut bland över 100 ansökningar från Småland och Öland.

Vilken roman som ska vinna Sveriges Radios Romanpris 2019 kommer att avgöras av en lyssnarjury. De fyra jurymedlemmarna representerar i sin tur var sin bokcirkel.

”Sopp och bok” på Öland: Sju pensionerade ölänningar med olika yrkesbakgrunder som träffats i sex år för att prata böcker och äta soppa.  

”Lilla Farbrorns bokklubb” i Växjö: En alldeles ny bokcirkel - startade upp hösten 2018 och består av som mest runt 11 personer. De flesta studenter i Växjö. Man kallar sig Lilla Farbrorn efter Barbro Lindgrens berättelse.

”Librum” i Aneby: Sex vänner i 40-årsåldern som de senaste fyra åren träffats regelbundet var sjätte vecka, i stort sett utan några undantag. De för noggrant protokoll över vilka böcker som lästs och vilka poäng dessa fått.

Bokcirkeln i Jönköping: Det här gänget består av sex personer i åldrarna 40-65 år, man träffas gärna på en pub och bokcirkeln beskriver sig själva som "riktiga nördar som älskar att diskutera". 

Litteraturveckan i P1 börjar 8 april och vinnaren av Romanpriset avslöjas i en direktsändning från Växjö fredag 12 april efter klockan 18.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista